Home Vijesti Kriminalci iz BiH oštetili Švedsku za čak 3,9 milijuna eura!

Kriminalci iz BiH oštetili Švedsku za čak 3,9 milijuna eura!

SHARE

SIPA je jučer pretresla dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

– Tijekom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računalne jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama – priopćili su jučer iz SIPA-e i dodali da je tijekom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne skupine čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnovane sumnje da su izvršenjem kaznenih djela sebi i drugome pribavili protupravnu milijunsku imovinsku korist.

 

Nezavisne pišu da je riječ o jednoj tvrtki iz Švedske, koju je registrirala osoba porijeklom iz BiH. Ta osoba dogovarala je fiktivno liječenje ljudi u Švedskoj, te odvodila iz BiH osobe s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske. Iz Tužiteljstva BiH pojasnili su da se počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura.