Home Vijesti Pernar opet šokira, na Facebooku objavio da ‘liječi dijete selenom‘

Pernar opet šokira, na Facebooku objavio da ‘liječi dijete selenom‘

SHARE

Bivši saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar javno promovira necijepljenje na svojoj Facebook stranici “Mali Noa koji nije cijepljen”, na kojoj piše o svom sinu, a nedavno je objavio post u kojem piše da su “počeli primjećivati simptome autizma” te ga “izliječili”, dok je kasnije u komentarima napisao da sinu daju selen, piše Index.

“Usprkos tome što nije cijepljen, Noa je s 15 mjeseci pokazivao simptome autizma. Ako vas zanima knjiga koja opisuje kako smo otkrili njihov uzrok, čime smo ih liječili i kojim tempom su nestajali, stavite svoj mail u komentar da vam pošaljem”, napisao je Pernar na Facebook stranici “Mali Noa koji nije cijepljen”, na kojoj ga prati preko pet tisuća ljudi, dok ga na TikToku prati preko 20.000 ljudi. Ispod ove objave brojni roditelji su mu se javili i tražili ga da im pošalje knjigu.

99

Novinari su zvali Ivana Pernara da ga pitamo je li njegovom djetetu liječnik prepisao selen ili mu ga daje na svoju ruku.

“Posumnjao sam na trovanje živom jer je dijete pokazivalo znakove autizma, a kad sam mu dao selen, dijete je reklo mama. Ja sam napisao cijelu knjigu o njegovom slučaju gdje sam sve razjasnio. Selen sam mu dao samoinicijativno, to je dodatak prehrani. To je isto kao da djetetu daješ vitamin c ili magnezij. To svatko može otići u dućan i kupiti ga”, rekao je Pernar.

Kad smo ga pitali je li se savjetovao s liječnicima oko doziranja, rekao je da nije.

“Svaka stvar se mora umjereno uzimati. I alkohol ako se uzima previše nije dobro, to je suvišno napominjati. Isto kao što daš djetetu magnezij, tako daješ i selen svaka stvar može biti opasna, najobičnija kuhinjska sol, može biti opasna”, rekao je Indexu Pernar.

Razgovarali su i s pedijatricom dr. Ksenijom Kaleb koju smo pitali kakav učinak ima selen na organizam, a ona nam je opisala kako isti može dovesti do trajnih oštećenja i smrti djeteta, ako se nekontrolirano daje, odnosno bez uputa liječnika i nutricionista zajedno.

“Dodavanje selena kao suplementa nije nimalo bezazleno, selen se akumulira u tijelu i kumulativno se nakuplja, što je izrazito opasno ako se uzimaju veće količine od propisanih. Uzimanje selena bi trebao odrediti isključivo liječnik u dogovoru s nutricionistom, uz često mjerenje razine selena. Nekontrolirano uzimanje selena i njegovo nakupljanje uništava gotovo sve organske sustave. U plućima može dovesti do plućnog edema koji je smrtonosan, u gastrointestinalnom sustavu do povraćanja i proljeva i do fatalne ciroze jetre i smrti. U neurološkim simptomima može doći do paralize i trajnog oštećenja kognitivnih funkcija, pa čak delirija i kome. Kod srca uzrokuje tahikardiju, hipotenziju”, rekla je pedijatrica Kaleb.

Istaknula je i kako dugotrajno i nekontrolirano uzimanje manjih količina selena može dovesti do trajnog oštećenja i smrti.

“Usporedila bih to s trovanjem arsenom, što smo viđali u prošlosti. I kod odraslog čovjeka je to teško dozirati i treba biti vrlo oprezan. To smiju samo stručnjaci, a nikad nisam čula da se kod djece radi nadomjesna terapija selenom”, detaljno je objasnila pedijatrica Kaleb učinak selena kod djece.