Home Zanimljivosti Hercegovac otkrio: Evo koliko ove godine košta život u Njemačkoj

Hercegovac otkrio: Evo koliko ove godine košta život u Njemačkoj

SHARE

Ivan Lovrić, Hrvat koji već neko vrijeme sa svojom obitelji živi i radi u Njemačkoj, na svome YouTube kanalu objavio je video u kojem objašnjava koliki su mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Njemačkoj ove godine.

“Najveći trošak koji možete imati u Njemačkoj ako nemate svoju nekretninu, definitivno je cijena najma stana ili kuće”, govori Lovrić te dodaje da u njegovu slučaju to iznosi 1150 eura (četverosobni stan), u što ulaze režije i troškovi poput parkinga, grijanja ili tople vode.

Za razliku od brojnih njemačkih mjesta, njemu smeće nije uračunato u cijenu najma stana, pa i to mora platiti oko 21 euro mjesečno.

Struja se također plaća odvojeno, a njegova mjesečna rata iznosi 65 eura.

Internet njegova obitelj plaća 35 eura, ali neke pakete moguće je dobiti već za 15 do 20 eura na mjesec.

“Iduća stvar je GEZ, to možete usporediti s našom pretplatom za televiziju i radio. U Njemačkoj su ga obvezni platiti svi. Postoje neki stanodavci, ali oni su jako rijetki, koji preuzimaju vaše troškove GEZ-a i ubrajaju ih u stanarinu. Mi moramo plaćati 17,50 eura. Taj GEZ je trebao ove godine poskupjeti, ali su se srećom ljudi izborili za to da cijena ostane ista. GEZ se najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca”, pojasnio je Lovrić.

Govorio je i o troškovima mobitela, osiguranja, automobila, hrane. Istaknuo je kako neki njegove troškove mogu smatrati preniskima ili previsokima, ali da se sve može smanjiti uštedama ili povećati raznim troškovima za stvari koje nisu uvijek najpotrebnije.