Home Vijesti Cijepljenje kreće sredinom veljače, plan je pocijepiti 40 posto stanovnika BiH

Cijepljenje kreće sredinom veljače, plan je pocijepiti 40 posto stanovnika BiH

SHARE

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija ustvrdio je u srijedu kako će cijepljenje protiv koronavirusa u zemlji svakako početi u veljači, dodajući kako su poduzete mjere da se kroz izravne pregovore s proizvođačima nabavi količina dostatna za procjepljivanje 40 posto stanovništva.

Siguran sam da će postupak cijepljenja početi ovog mjeseca, kazao je Tegeltija odgovarajući na kritike zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH zbog činjenice da još nije počelo cijepljenje protiv koronavirusa te da isporuka cjepiva kasni.

Osim probnog kontingenta od oko dvije tisuće doza ruskog cjepiva Sputnjik V, koji je dopremljen početkom tjedna radi provjera kvalitete, BiH do sada nije dobila nijednu dozu cjepiva naručenog kroz međunarodni mehanizam COVAX, preko kojeg se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nabavlja cjepivo.

Ranije je BiH kroz ovaj mehanizam ugovorila kupnju 1.23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, a još 900 tisuća doza trebalo bi biti nabavljeno kroz suradnju s Europskom unijom.

Tegeltija je kazao kako je BiH učinila sve što je mogla jer je dogovorila isporuku dostupnih količina cjepiva, sve je to platila i sada može samo čekati isporuku. Posljednje su informacije kako bi se to moglo dogoditi sredinom veljače. Očekuje se kako će prvu veću isporuku činiti 27 tisuća doza Pfizerova cjepiva, a zatim će stići ono koje se proizvodi u pogonima američke Moderne.

Potvrdio je kako su obavljeni pregovori i s proizvođačima cjepiva iz Rusije i Kine kako bi se nadoknadila kašnjenja prouzročena zastojima u proizvodnji cjepiva zapadnih tvrtki.

Izravno se, po njegovim riječima, pregovara i s proizvođačima iz zapadnih zemalja. Na taj se način planira nabaviti još 650 tisuća doza cjepiva različitih proizvođača.

Time bismo osigurali cijepljenje 40 posto stanovništva, kazao je Tegeltija.