Home Vijesti Ljubušanka među kandidatima za novog suca Europskog suda za ljudska prava

Ljubušanka među kandidatima za novog suca Europskog suda za ljudska prava

SHARE

Europski sud za ljudska prava broji 47 članica, a uspostavljen je 1959. godine. Svaka država, potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima, može predložiti tri kandidata, a Parlamentarna skupština Vijeća Europe bira jednog od tri ponuđena kandidata, piše Radio Ljubuški.

Mandat suca je neobnovljiv, a Faris Vehabović trenutno obnaša funkciju suca ESLJP u ime Bosne i Hercegovine. Na natječaj za izbor novog suca u ime BiH prijavilo se 13 kandidata, a među njima je i Ljubušanka Katica Artuković.

Kako navodi Oslobođenje, rođena je 1980. u Ljubuškom. Radila je u ZK uredu, kao sutkinja Općinskog suda u Ljubuškom, a trenutno je sutkinja Županijskog suda Široki Brijeg.

Obavljala je funkcije predsjednice Ogranka sudaca u ZHŽ-u, potpredsjednice Udruženja sudaca u FBiH, članice prvostupanjske disciplinske komisije i zamjenice predsjedavajućeg Radne grupe VSTV-a BiH, certificirane edukatorice VE, CEELI Instituta u Pragu, članice savjetodavnog odbora Mreže sudaca Srednje i Istočne Europe. Koautorica je većeg broja stručnih publikacija.

Godine 2015. izabrana za jednomjesečni staž u ESLJP.