Home Vijesti Ljubušanka kandidatkinja za sutkinju Europskog suda za ljudska prava

Ljubušanka kandidatkinja za sutkinju Europskog suda za ljudska prava

SHARE
Katica Artuković iz Ljubuškog kandidatkinja je Bosne i Hercegovine za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u Strassborgu.

Artuković je rođena 1980. godine u Ljubuškom, a trenutno je sutkinja Županijskog suda u Širokom Brijegu. Prije toga radila je u zemljišno-knjižnom uredu na Općinskom sudu u Ljubuškom te je bila i sutkinja spomenutog suda.

Obavljala je funkcije predsjednice Ogranka sudaca u Županiji Zapadnohercegovačkoj, potpredsjednice Udruge sudaca u FBiH, članice prvostupanjskog stegovnog povjerenstva i zamjenice predsjedavajućeg Radne skupine VSTV-a BiH, certificirane edukatorice VE, CEELI Instituta u Pragu, članice savjetodavnog odbora Mreže sudaca Srednje i Istočne Europe.

Koautorica je većeg broja stručnih publikacija. Godine 2015. izabrana za jednomjesečni staž u Europskom sudu za ljudska prava. Detaljan životopis možete pročitati OVDJE.

Europski sud za ljudska prava broji 47 članica, a uspostavljen je 1959. godine. Svaka država, potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima, može predložiti tri kandidata, a Parlamentarna skupština Vijeća Europe bira jednog od tri ponuđena kandidata.

Mandat suca je neobnovljiv, a Faris Vehabović trenutno obnaša funkciju suca u ime Bosne i Hercegovine.

Na natječaj za izbor novog suca u ime BiH prijavilo se 13 kandidata.