Home Gospodarstvo Općina Posušje sufinancira poslovne prostore poduzetnicima

Općina Posušje sufinancira poslovne prostore poduzetnicima

SHARE

Usto što su oslobođeni općinskih upravnih pristojbi prigodom otvaranja obrta, lokalna vlast u Posušju obrtnicima – poduzetnicima nudi podršku i kroz najam poslovnih prostora po subvencioniranim cijenama, piše Večernji list.

Naime, usvajanjem pravilnika o upravljanju i korištenju Logističkog centra za male poduzetnike i obrtnike općine Posušje stvoreni su preduvjeti da prostore ovoga objekta koriste novi ili već uhodani poduzetnici.

Visina naknade

Riječ je o četirima radnim prostorima od kojih jedan ima čak 104 četvorna metra, dva su površine po 47,90 te jedan 30,60 četvornih metara, multifunkcionalnoj dvorani te zajedničkim prostorijama u koje spadaju čajna kuhinja, sanitarni čvorovi, kotlovnica, hodnik. Tako, prema odredbama navedenoga pravilnika, pravo korištenja usluga Logističkoga centra te korištenja prostorija imaju poduzetnici – početnici i postojeći poduzetnici na razdoblje od tri godine od dana potpisivanja ugovora.

– Pod pojmom poduzetnika – početnika smatra se pravna ili fizička osoba koja je u odgovarajući registar upisana najdulje godinu dana od dana prijavljivanja na natječaj za korištenje Logističkoga centra. Pod pojmom postojećega poduzetnika podrazumijeva se pravna ili fizička osoba koja je u spomenuti registar upisana dulje od godinu dana. U slučaju većeg broja prijava na natječaj za korištenje usluga Logističkog centra prednost imaju poduzetnici – početnici – stoji, između ostaloga, u pravilniku. Također, rok korištenja poslovnoga prostora od tri godine u iznimnim se okolnostima, odnosno opravdanim slučajevima, može produljiti za jednu godinu ako postoje raspoloživi prostori. Međutim, u tom slučaju poduzetnik plaća punu cijenu, odnosno Općina ne snosi subvencionirani dio.

Kada je riječ o visini naknade za korištenje radnih prostora, ona mjesečno iznosi pet konvertibilnih maraka s PDV-om po četvornome metru.

Inicijativa općinskih vlasti

Tako je najveća nesubvencionirana mjesečna najamnina 520 maraka (poslovni prostor od 104 četvorna metra). Međutim, pravilnikom je propisano da, kada su u pitanju poduzetnici – početnici, u prvoj godini dana Općina snosi 100 posto naknade za najam radnog prostora, u drugoj godini 75 posto, dok u trećoj godini poduzetnik plaća samo 50 posto najamnine. Kada je riječ o postojećim poduzetnicima, njima Općina Posušje u prvoj godini snosi 75 posto najamnine, drugoj 60 posto i trećoj 50 posto. – Subvencija se odnosi samo na naknadu za korištenje poslovnih prostora dok ostale troškove nastale u vezi korištenja prostora u punom iznosu snosi njegov korisnik – stoji u pravilniku. Inače, projekt izgradnje Logističkoga centra realiziran je zahvaljujući inicijativi općinskih vlasti prema Federalnom ministarstvu poduzetništva, razvoja i obrta, švicarskoj vladi i UNDP-ju BiH s kojima je Općina Posušje zajednički financirala izgradnju ovoga objekta, piše Večernji list.