Home Gospodarstvo Drastičan pad BDP-a u BiH

Drastičan pad BDP-a u BiH

SHARE

Eskalacija pandemije koronavirusa u prvoj polovici prošle godine veoma se negativno odrazila na gospodarska kretanja, što je dovelo do drastičnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH, navedeno je u Informaciji koju bi u utorak, 9. veljače, trebala razmatrati Zajedničko povjerenstvo za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH.

Preliminarni podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na to da je BiH u prvoj polovini prošle godine zabilježila pad BDP-a od 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navedeno je u ovoj Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj-listopad 2020. godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP).

Ovakav pad BDP-a bio je posljedica istovremenog pada kako domaće tako i izvozne traženje što je uzrokovano eskalacijom globalne pandemije koronavirusa.

Preliminarni podaci Eurostata ukazuju da je pad BDP-a u drugom kvartalu prošle godine na razini EU iznosio oko 14 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promatrano po zemljama, registrirane stope pada BDP-a u pomenutom periodu iznosile su u Italiji 17,7 posto, Hrvatskoj 15,1 posto, Austriji 12,9 posto, Sloveniji 12,9 posto i Njemačkoj 11,3 posto.

Vrisak.info