Home Crna kronika Monstrumu iz Solina 50 godina zatvora: Tražio od susjeda brašno za palačinke...

Monstrumu iz Solina 50 godina zatvora: Tražio od susjeda brašno za palačinke pa ih ubio udarcima čekićem i nožem

SHARE

Na zatvorsku kaznu od 50 godina, najveću do sada dosuđenu u Hrvatskoj, nepravosnažno je u splitskom Županijskom sudu osuđen Luka Juretić (26) iz Solina zbog teškog ubojstva svog 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge (87), piše Index.hr.

Juretić je optužen da je 2019. susjeda brutalno usmrtio nožem i čekićem, a na je njegovu suprugu udarao po glavi, uslijed čega je preminula dva mjeseca kasnije. U stan je solinski monstrum ušao tako što je došao na vrata bračnog para i molio brašno za palačinke.

Mora se liječiti od droge

Za teško ubojstvo Vicenca Uvodića Juretić je u ponedjeljak dobio 35 godina, dok je za teško ubojstvo u pokušaju njegove supruge Senke Uvodić dobio 23 godine te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina.

Juretić nije bio u sudnici na izricanju presude, a uz kaznu dugotrajnog zatvora je dobio i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti.

U svojoj obrani pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Dinko Mešin rekao je da se ničega ne sjeća, kao i da je taj dan bio zbunjen te uplašen kada su ga odveli u policiju.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura je u svom završnom govoru istaknula da je Juretić “ušao u stan svojih susjeda na vrlo prevaran način. Pustili su ga u stan uz puno povjerenje, jer je tražio brašno za palačinke”, istaknula je tužiteljica, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora.

Branitelj Luke Juretića, splitski odvjetnik Boris Majić, je u svom završnom govoru kazao da su “predmeti koje je policija zaplijenila oduzeti nezakonito i da su bezvrijedni te se ne može govoriti o koristoljublju, ali ni o nemoći žrtava s obzirom da je bračni par, po kazivanju njihovog sina, bio dobrog zdravlja i mogli su se sami o sebi brinuti”. Zaključio je da bi “s obzirom na to da se njegov klijent ničega ne sjeća bi bilo najbolje osloboditi ga”.

Krvavi pohod

Tijekom suđenja je utvrđeno da je Juretić došao do vrata stana svojih susjeda, a kada mu je Senka Uvodić otvorila, Juretić je pitao za malo brašna. Kada je krenula prema kuhinji, ostavivši otvorena vrata, Juretić ju je izudarao čekićem po glavi. Slomio joj je ruku i nanio teške i po život opasne povrede od kojih je preminula dva mjeseca kasnije na liječenju u splitskoj bolnici.

U svom je krvavom pohodu napao i Senkinog supruga Vicenca (92) kojeg je udario 13 puta po glavi, i to pet puta batom za meso i sedam puta čekićem, da bi ga na kraju ubo nožem u trbuh, nakon čega je umro.

Juretić je iz stana potom ukrao ručni sat, zlatni nakit, kovanice, čokoladice, upaljače i spajalice. Otišao je zatim dva kata iznad u svoj stan u kojem je kasnije i uhvaćen zahvaljujući tome što je Senka Uvodić još uvijek bila živa te je rekla tko ih je napao.