Home Politika INZKO PONIŠTIO GLASANJE U MOSTARU

INZKO PONIŠTIO GLASANJE U MOSTARU

SHARE
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izdao je preporuku o načinu glasovanja za gradonačelnika Mostara, kazavši da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna. U pismu Inzko poziva da se kompletna procedura ponovi.

Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasovalo za gradonačelnika. Tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA, dok je iz utrke ispala Irma Baralija.

Ipak, ubrzo nakon glasanja pojavila su se negodovanja jer je glasovanje bilo javno, što je u suprotnosti sa Statutom pa su mnogi prizivali reakciju Inzka.

Inzko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio u ponedjeljak, uz obrazloženje da koristi svoje ovlasti jer glasovanje u prvom krugu nije provedeno prema statutu, prenosi Klix.

Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da poduzemete potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasovanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. članka 36 navedenog statuta, navodi Inzko u pismu mostarskim vijećnicima.

Na identičan način Inzko je postupio i 2009. godine, kada je naložio da se tajno izabere novi gradonačelnik.

To znači da će se vjerojatno ponovno morati organizirati prvi krug glasovanja gdje će vijećnici sada tajno birati između Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića. Naravno, Gradsko vijeće mora potvrditi hoće li ponoviti prvi krug i poslušati Inzka.

Ubrzo su stigle i reakcije stranaka.

GO HDZ BiH Mostar: Odluka apsolutne većine vijećnika je bila javno glasovanje

Poništavanje prvog izbornog kruga na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća je otvaranje pravnog i političkog vakuuma zbog isključivo proceduralne stvari.

Odluka o javnom izboru gradonačelnika je odluka apsolutne većine vijećnika Gradskog vijeća te bespotrebno ulazimo u konfuzno stanje koje može narušiti svu dinamiku u uspostavi izvršne vlasti na razini Grada Mostara.

Gradski vijećnici će na nastavku konstituirajuće sjednice u srijedu razmotriti pismo OHR-a i donijeti odluku o nastavku izbora gradonačelnika Grada Mostara.

SDA ostaje pri stavu da se za gradonačelnika Mostara glasuje javno

Stranka demokratske akcije (SDA) ostaje čvrsto pri stavu da se glasovanje za novog gradonačelnika Mostara mora dovršiti javno, onako kako je odlukom Gradskog vijeća i započeto.

Oni koji traže tajno glasanje, i pozivaju OHR da intervenira kako bi se ono nametnulo, očigledno nemaju časne namjere, priopćeno je iz ove stranke.

Kako kažu, cjelokupna bh. javnost, a naročito Mostarci, žele imati jasnu sliku o tome tko će podržati Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar, a tko će izravnim glasom ”za” ili suzdržanošću biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a.

Glasovanje za gradonačelnika Mostara prije 12 godina, koje je obavljeno tajno, rezultiralo je netransparentnim manipulacijama i izborom kandidata HDZ-a, unatoč postojanju probosanske većine. Nakon toga su uslijedile višegodišnje međusobne optužbe kojima se nije moglo promijeniti ništa, osim zamagliti istina.

Zbog toga SDA ovaj put neće pristati na to da se takav scenarij ponovi i za gradonačelnika glasa tajno. Od OHR-a tražimo da poštuje volju Gradskog vijeća Mostara, i da se ovaj put nipošto ne miješa u izbor gradonačelnika, jer će to omogućiti nove zakulisne manipulacije, stav je SDA.

Koalicija za Mostar uputila otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH

Koalicija za Mostar 2020 u svom otvorenom pismu upućenom Visokom predstavniku u BiH (OHR) izražava svoje duboko žaljenje što su se OHR i međunarodna zajednica u Mostaru ponovno stavili na stranu HDZ-a i čine sve da gradonačelnik Mostara ponovo bude Hrvat iz HDZ-a.

Poznato nam je da Vam je dopis za poništenje zaključka Gradskog vijeća Mostara o javnom glasanju uputio BH Blok koji je također glasovao za taj zaključak, a sada žele tajno glasovanje, kako bi sakrili svoju izdaju, u čemu im Vi nažalost pomažete. Više od dvije trećine vijećnika, točnije 31 vijećnik glasovao je za zaključak o javnom glasanju. Ponovno se pozivate na Vaš Statut kada je u pitanju izbor gradonačelnika, u čemu je Vaš Statut potpuno nedefiniran, navodi se u priopćenju Koalicije za Mostar 2020.

U svom pismu upućenom Visokom predstavniku, Koalicija navodi kako se OHR poziva na članak 36. Stav 1. koji kaže da se izbori u Gradskom vijeću provode tajno, ako Statutom nije drugačije određeno.

Znači, ovo se odnosi na izbore u Gradskom vijeću Mostara jer se to u Statutu i nalazi u poglavlju 2, dio 1, koji se odnosi na Gradsko vijeće. Da je ovo točno vidi se iz poslovnika Gradskog vijeća gdje se za izbore u Gradskom vijeću nigdje ne spominje treći krug glasovanja. Članak 174. Poslovnika jasno govori o samo dva kruga glasovanja, zašto ne spominje treći krug ako se gradonačelnik bira, kako Vi kažete, po članku 36. Stav 1? Izbor gradonačelnika obrađen je u poglavlju 2 Statuta, ali razdvojen u II. dio i ne govori uopće Stav 2 kako se glasuje jer se sigurno mislilo javno, kazali su iz Koalicije za Mostar.

Inzkovo pismo

Pošto je ovo Vaš nametnuti Statut, pitamo Vas ako mislite da je tajno, zašto onda treba treći krug glasovanja, zašto odmah niste primijenili članak 174. poslovnika Gradskog vijeća koji kaže da ako kandidati u drugom krugu glasovanja imaju isti broj glasova, bit će izabran mlađi kandidat, a za gradonačelnika to kaže Statut tek u trećem krugu glasovanja, dodaju.

Od Visokog predstavnika zahtijevaju da odgovori građanima Mostara zašto osam godina nije reagirao i štitio njegov nametnuti Statut, a sada reagira na zaključak koji je usvojen skoro jednoglasno, te ističu kako su spremni završiti izbor gradonačelnika na nastavku sjednice u srijedu.

Ako poništite zaključak Gradskog vijeća oko izbora gradonačelnika, Vi snosite daljnje odgovornosti za Mostar, a nemojte ih prebacivati na Koaliciju za Mostar, stoji u priopćenju.

GO HRS Mostar: Jedini smo pokazali odgovornost prema građanima

Reakcija Visokog predstavnika u BiH i vraćanje procesa izbora gradonačelnika Mostara na početak pokazali su kako je Hrvatska republikanska stranka (HRS) jedina politička opcija u Gradskom vijeću koja je pokazala odgovornost prema građanima grada Mostara i nacionalnim interesima Hrvata u ovom gradu, priopćeno je iz HRS-a.

Vraćanje procesa izbora gradonačelnika na početak dokaz je kako ostali vijećnici u Gradskom vijeću ne shvaćaju odgovornost uloge koju su dobili i smatraju da su oni svrha sebi samima, a ne u službi građana. Pokazali su u praksi kako ne posjeduju osnovna znanja funkcioniranja i organizacije tijela u kojem djeluju, ističu iz Gradskog odbora (GO) HRS-a Mostar.

Uz to, po njihovim navodima, zbog činjenice da je HDZ BiH podržao protustatutarni zahtjev SDA, daje se mogućnost Koaliciji za Mostar i BH Bloku da se “kvalitetnije” organiziraju i ovaj put zajedno ponude “probosanskog” kandidata za kojeg će imati 18 ruku.

Klub HRS-a je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara u više navrata vrlo jasno dao do znanja da pojedini zahtjevi izneseni od strane pojedinih vijećnika nisu u skladu sa Statutom i Zakonima te da će njihovo eventualno usvajanje dodatno zakomplicirati proces izbora izvršne vlasti u Mostaru. Inzistiranje Salema Marića na protustatutarnom javnom glasovanju, u čemu mu je podršku dao ne samo HDZ BiH, nego i druge stranke je jedan od takvih slučajeva. Vijećnici HRS-a su, što za govornicom, što u razgovorima tijekom pauza, dali do znanja da će usvajanje ovakvog zaključka dovesti do reakcije OHR-a, jer se radi o protustatutarnom činu, ali drugi vijećnici nisu imali sluha za to, podsjećaju iz HRS-a.

Dodaju kako će zbog nestručnosti, neznanja i “ganjanja” osobnih interesa građani Mostara morati gledati reprizu “loše izrežirane predstave”.

Ovim putem pozivamo sve političke subjekte i vijećnike na odgovornost. Građani Mostara su na izbore izašli birati ljude koji će biti u stanju rješavati nagomilane probleme ovog grada, a ne političke predstave. Pozivamo vas da u srijedu okončamo izbor gradske izvršne vlasti, izaberemo gradonačelnika, ma tko god to bio i krenemo raditi posao za koji su nas građani birali, stoji u priopćenju Gradskog odbora HRS-a Mostar.

Izvor: Jabuka.tv