Home Vijesti Čerkez: Domovi za starije se otvaraju! Umirovljenici će konačno vidjeti najmilije

Čerkez: Domovi za starije se otvaraju! Umirovljenici će konačno vidjeti najmilije

SHARE

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera Goran Čerkez kazao je da među nove mjere spada to da će se dozvoliti posjeti domovima za starije.

– To smo odlučili na način da će domovi za starije pripremiti plan posjeta i tako ćemo nakon duže vremena omogućiti korisnicima domova posjete. To je jako važno i za obitelji i osobe koje borave u domovima – kazao je.

“Moramo imati harmonizaciju mjera jer u ovoj krizi svi zavisimo jedni od drugih”, dodao je.

Na sjednici Kriznog stožera se razgovaralo i o vraćanju publike na nogometne stadione.

“Mi smo jesenas bili spremni dati suglasnost da se igra liga, no tada RS nije bila spremna na tu mjeru, pa je izostalo vraćanje publike. U narednih 15 dana ćemo učiniti sve, obaviti razgovore s kolegama iz RS-a i Nogometnog saveza BiH i ako bude epidemiološka situacija adekvatna, razmišljat ćemo i toj mjeri. Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, kazao je.

Čerkez je upozorio na kršenje mjera što vodi ka povećanju broja zaraženih, te je pozvao inspekcije i MUP-ove da reagiraju.

Komentirao je i vlastitu, te nesposobnost svojih kolega koji ne mogu nabaviti cjepivo za BiH. Što se tiče cjepiva kazao je da je FBiH platila nabavku putem COVAX-a i da se krenulo u direktnu nabavku i da svi rade na tome da cjepiva dođu što prije zbog svih stanovnika BiH.

“Nabavka cjepiva je u domeni države”, poručio je.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička na Veterinarskom fakultetu potvrdio je pisanje portala Grude.com da je u Sarajevu otkriven britanski soj koronavirusa.

“Pripala mi je neprijatna dužnost da priopćim da smo pri retroaktivnom sekvencioniranju uzoraka, uzetih od lipnja do veljače, među 23 uzorka jedan potvrdili kao novi britanski soj. Kao virusolog mogu reći kako je bitan taj pristup i sudjelovanje Veterinarskog fakulteta u ovoj situaciji“, kazao je.