Home Društvo Pitanje svih pitanja: Gdje se jede najbolja janjetina u Hercegovini

Pitanje svih pitanja: Gdje se jede najbolja janjetina u Hercegovini

SHARE

U Hercegovini nema fešte bez dobre hercegovačke janjetine.

Posebnost hercegovačke janjetine je u aromi mesa janjaca koji su se hranili hercegovačkim raslinjem.

Ima puno restorana u Hercegovini koje služe janjetinu, a mi ćemo ovaj puta predstaviti dva kultna mjesta nadaleko poznata po ovom specijalitetu i daleko van granica zemlje Hercegove, piše portal Hercegovina.in čiji članak prenosimo.

Kod Goje u Jablanici

Osnivač Gojko Jelačić već odavno nije među živima, posao je preuzela njegova obitelj, ali legende o Gojku još žive. Neke od njih pretočane su u viceve, po kojima se, tokom bitke na Neretvi, Tito odrekao večere u korist ranjenika, jer će on, kaže vic, čim izda naredbu „ruši most“ otići kod Gojka na vruću janjetinu.

Svojevremeno je čuveni gastro novinar Bret Martin uvrstio Gojkov „Lovački dom“ u deset najoriginalnijih restorana, onih koji nude slasne zalogaje, zarad kojih vrijedi sjesti u avion i otići na kraj svijeta.

„Udovice“ – Sretnice kod Mostara

Na pola puta između Mostara i Međugorja, dvije turističke top destinacije BiH, u mjestu Sretnice, nalazi se restoran sa najskupljom i po mnogima najboljom janjetinom u ovom dijelu svijeta.

Restoran su još 1953. osnovale bake današnjeg vlasnika, Ruža i Kata Kordić, koje su usred hercegovačkog krša ostale udovice sa po troje male djece. Bilo je to mnogo prije nego što će se u Međugorju ukazati Gospa, a u Hercegovinu pohrliti hiljade turista.

Ruža i Kata su spremale domaća jela za težake i radnike i tako izvele na put djecu, ostavivši im u naslijeđe brend, koji je danas jedan od najprepoznatljivijih u BiH.

Naravno da ima još puno mjesta u Hercegovini gdje se peče i služi slasna janjetina, pa neka nam ti restorani oproste jer smo za potrebe ove naše priče izdvojili ipak ova dva u pravom smislu kultna mjesta.

HERCEGOVINA.in