Home Život Problem nisu svijet i drugi već moje vlastito srce!

Problem nisu svijet i drugi već moje vlastito srce!

SHARE

„Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka.« Mk 7, 22-23

Koliko često se žalimo na različite probleme u svijetu na koje svakodnevno nailazimo: na nepravdu, korupciju, laži, prijevare, izdaje, i puno toga drugoga što nam, kako mislimo, smeta živjeti mirno i zadovoljno. Svemu tome vidimo razlog u drugim ljudima, u njihovim nedosljednostima i pogreškama, koji otežavaju naš svakodnevni život. Da su oni drugačiji i nama bi bilo bolje, mislimo potiho u sebi.

Ali ako iz čovjekovog srca izlazi sve zlo, onda je sve što vidimo i s čime se susrećemo plod upravo čovjekovog srca. A ako sve proizlazi i čovjekovog srca, onda je sve ono što susrećem i što me muči zapravo sve ono što je proizišlo upravo iz moga srca, kako bih se vlastitim očima mogao osvjedočiti tko sam i kakav sam zapravo. I shvatiti kako problem nisu svijet i drugi već moje vlastito srce.

don Boris Vidović / duhovnost.net