Home Vijesti Sa bh. osobnom iskaznicom na pola Balkana

Sa bh. osobnom iskaznicom na pola Balkana

SHARE

Naime, BiH bi trebala potpisati regionalni sporazum koji se odnosi na kretanje i boravak građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novost tog sporazuma je, u biti lakši ulazak bh. građana na Kosovo. Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je potvrđeno da BiH ima bilateralne sporazume za prelazak granice s osobnom isklaznicom sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pišu Nezavisne novine.

Inače, u sporazumu, koji, kako je navedeno, stupa na snagu do 1. siječnja 2022. godine, precizirani su uvjeti prelaska granica.

“Građanin jedne strane može, u skladu s ovim sporazumom, ući na teritorij druge strane pod uvjetom da ima važeću biometrijsku osobnu iskaznicu s rokom važenja od najmanje tri mjeseca”, navedeno je u sporazumu koji je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Uvjet za ulazak u neku od zemalja potpisnica jeste i da vlasnik biometrijske osobne iskaznice nema zabranu ulaska i boravka, kao i da ne predstavlja prijetnju sigurnosti ili javnom zdravlju.

Kako se u sporazumu dodaje, prilikom ulaska vršit će se obvezno elektronsko očitavanje važećeg biometrijskog osobnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o obavljenoj graničnoj kontroli.

Međutim, potpisnice sporazuma, u skladu s domaćim zakonodavstvom, zadržavaju pravo da građaninu druge zemlje ukinu boravak na svom teritoriju.

Potpisnice sporazuma će razmijeniti primjerke biometrijskih osobnih iskaznica najkasnije 30 dana prije stupanja na snagu ovog sporazuma.

U slučaju izmjene, ukidanja ili uvođenja novih vrsta biometrijskih osobnih iskaznica, svaka potpisnica će ostalim potpisnicama dostaviti njen primjerak najkasnije tri tjedna nakon uvedene izmjene.

Strane su suglasne da elektronskim putem stave na raspolaganje podatke o biometrijskim osobni dokumentima koji su proglašeni nevažećim”, ističe se u sporazumu, te se dodaje da se razdoblje boravka odnosi do tri mjeseca. Nova pravila će svakako olakšati putovanje bh. građana po regiji.