Home Vijesti Ništa od komercijalnog cijepljenja: Cjepivo protiv korone ipak ne dolazi u ŽZH

Ništa od komercijalnog cijepljenja: Cjepivo protiv korone ipak ne dolazi u ŽZH

SHARE

I dok su sve zemlje već s početkom nove, 2021. počele s masovnim cijepljenjem, BiH je, ili barem jedan njezin dio – Federacija, još na čekanju (cijepljenje je počelo u entitetu RS). I svi pokušaji da cjepivo, ono komercijalno, dođe na područje Županije Zapadnohercegovačke, čini se, bili su uzaludni.

Naime, nakon što je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH-a dr. Andrea Jurić višetjednim naporima dobila jamstvo proizvođača ruskog cjepiva Sputnik V da županiji može isporučiti 20.000 doza cjepiva, obratila se ministru zdravstva Federacije BiH Vjekoslavu Mandiću zatraživši od njega da pošalje pismo namjere distributeru kako bi imao jamstvo za uvoz cjepiva.

Mandić je u odgovoru Jurić naveo kako Federalno ministarstvo zdravstva ne može izdati pismo namjere jer je, prema njegovim riječima, nedopustivo da to Ministarstvo prihvati cjepiva bez dodatnih ispitivanja.

Podsjećamo, iz Zavoda u ŽZH najavili su kako je riječ o komercijalnom cjepivu, a primale su se i predbilježbe za cijepljenje. Najveći broj projavljenih osoba bio je s područja Sarajevske županije.

Čak su se pojavili i neki medijski napisi kako su se za komercijalno cijepljenje u Hercegovini počeli prijavljivati i iz susjedne Hrvatske, najviše Dalmatinci. No, s više razine vlasti u Federaciji bili su jasni – cjepiva nema bez dodatnih ispitivanja.