Home Društvo REBIĆ ima veliko srce: Otplatio sumještanima kredite, sada pomogao djeci u Slavoniji

REBIĆ ima veliko srce: Otplatio sumještanima kredite, sada pomogao djeci u Slavoniji

SHARE

Hrvatski reprezentativac, zvijezda Milana Ante Rebić (27) donirao je 10 tisuća eura za proširenje i izgradnju novog objekta ustanove za rehabilitaciju i odgoj djece “Zlatni cekin” u Slavonskom Brodu.

Zahvaljujući njegovoj donaciji, financijskoj potpori Grada u iznosu od 100 tisuća kuna i većem broju manjih donacija, u ustanovi se nadaju kako će do ljeta novi objekt moći staviti pod krov, iako su prije nekoliko mjeseci u realizaciji ovog projekta naišli na određene poteškoće, uglavnom financijske prirode.

U novoj zgradi na 520 četvornih metara prostora naglasak u radu bit će stavljen na djecu s poremećajima iz spektra autizma.

– Od srca zahvaljujemo Anti Rebiću na ovoj krasnoj gesti i velikoj financijskoj podršci koju nam je dao. Hvala i našim fratrima iz Dalmacije, Rebićevim prijateljima koji su nas preporučili njemu. Kasnije se i Grad Slavonski Brod uključio u akciju, tako da ćemo moći nastaviti s radovima započetim prošle godine, iako je kriza svuda – rekao je fra Ilija Jerković, ravnatelj Zlatnog cekina.

Centar s oko 220 mališana

Zlatni cekin neprofitna je ustanova u kojoj roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu naći potrebnu stručnu pomoć. Unatoč svim poteškoćama na koje su nailazili tijekom desetljeća svoga rada i djelovanja, nikada nisu odustali od borbe za pomoć najmlađima. Zahvaljujući svom radu i prepoznatim rezultatima koje su njihovi stručnjaci ostvarili u radu s djecom s teškoćama u razvoju, naišli su na ljude dobre volje spremne pomoći svojim donacijama. U razne programe i terapije u ovom centru danas je uključeno oko 220 mališana s kojima svakodnevno radi 66 djelatnika. Centar radi od 1993. godine, a sagrađen je donacijama talijanskih franjevaca iz Bologne. Radovi na gradnji novog objekta vrijedni su više od tri milijuna kuna, a njihova realizacija ovisi o pomoći dobrih ljudi.

– Volio bih upoznati gospodina Rebića ako mi se za to ukaže prilika. Odličan je nogometaš, sjećam se njegovih dobrih igara na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a sada je pokazao i da je velik i plemenit čovjek. Učinio je jako puno za našu ustanovu. Nažalost, danas se malo tko sjeti djece s teškoćama, sve drugo ima prioritet, ali zahvaljujući ljudima poput njega mi ipak pomalo idemo naprijed – poručio je fra Ilija, pozvavši sve koji mogu i hoće da im se jave i pruže im financijsku i drugu potporu u završetku ovoga projekta od kojeg će najviše koristi na kraju imati najmlađi kojima je pomoć potrebna.

Ovo nije prvi put da se hrvatski reprezentativac iskazao kao humanitarac. Naime, u srpnju 2018. austrijski mediji objavili su kako su od njegova bivšeg suigrača iz mlade reprezentacije Lovre Šindika doznali kako je Ante u svome rodnom selu svima otplatio kredite. Rebić nije želio da se dozna za taj hvalevrijedan potez, pa je sve učinio u medijskoj tišini.

Nepunu godinu kasnije uključio se u veliku humanitarnu akciju pokrenute za liječenje tada dvogodišnje Mile Rončević oboljele od leukemije.

U akciji za pomoć Mili

Obitelj iz Hreljina našla se pred zidom kad su saznali da je njezino liječenje nemoguće uspješno nastaviti u Hrvatskoj i u Europi. Kao posljednja mogućnost otvorilo se eksperimentalno liječenje u bolnici u Philadelphiji u SAD-u. Troškovi liječenja iznosili su 2,8 milijuna dolara (18 milijuna kuna). U akciju za pomoć Mili priključili su se i brojni sportaši, osim Rebića bili su tu i njegov suigrač iz reprezentacije Ivan Perišić, rukometaši Domagoj Duvnjak, Luka Stepančić, nogometni klub Rijeka, tenisačica Ana Konjuh i mnogi drugi. Zahvaljujući njihovoj pomoći, Mila se prije nekoliko mjeseci vratila s uspješnog liječenja u SAD-u.

Rebić je rođen 1993. godine, u Splitu, dok su mu korijeni iz Donjih Vinjana, sela pored Hercegovine koje ima 500-tinjak stanovnika. Igrač koji je na terenu borben, ali privatno jako skroman, upravo doživljava zvjezdane trenutke karijere u Milanu. Na početku ove sezone ozljede i koronavirus malo su ga zaustavili, ali zadnjim nastupima Rebić sve navijače slavnog talijanskog kluba opet podsjeća na prošlu godinu, kada je od siječnja do lipnja bio najbolji strijelac rossonera.