Home Vijesti Plenković najavio dobre vijesti: Ako situacija bude dobra, idemo u popuštanje od...

Plenković najavio dobre vijesti: Ako situacija bude dobra, idemo u popuštanje od 1. ožujka

SHARE

Informacije o stanju vezanom uz potres i koronavirus ponovno otvaraju sjednicu Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

‘Imamo i dalje trend pada broja potvrđenih slučajeva koji se nastavlja 10. tjedan za redom. Sada je to 10 posto u odnosu na 10. prosinca. Sada nam je tjedni prosjek 75 oboljelih na milijun stanovnika. Broj preminulih je također u značajnom padu’, kazao je Plenković na početku sjednice.

Ako se trend nastavi, ići će se na popuštanje od 1. ožujka, rekao je premijer. ‘Svima želim poručiti da ćemo, ako situacija bude dobra, mi ćemo ići dalje u popuštanje, možda već od 1. ožujka’, rekao je Plenković.

‘Imat ćemo preko 700 tisuća doza do kraja ožujka pa ćemo značajno povećati broj procijepljenih’, kazao je o cjepivu.

Ponovio je da će se oko ruskog cjepiva sve provjeriti. ‘Želimo biti sigurni da sve ono što se administrira bude verificirano, sigurno, pouzdano i učinkovito. Nije dobro da nam sa županijske razine netko iznosi informacije i zbunjuje starije od 65 godina. Sva tri aktualna cjepiva su učinkovita. Nema smrti i nema težih psoljedica’, rekao je Plenković.

 

Podsjetio je da je ovaj tjedan posjetio i gradilište Pelješkog mosta. ‘Možemo biti zadovoljni napretkom na gradilištu Pelješkog mosta. Do kraja godine most bi fizički trebao biti spojen, a nakon toga kreću finalni radovi na mostu, pregledi, dozvole, pristupne ceste. Sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2022.’, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na vize za SAD. ‘Broj odbijenih zahjteva je bio samo 2,67 posto, a prag je bio 3 posto. Nakon ovoga slijede daljni posjeti Ministarstva domovinske sigurnosti i vjerujemo da bi se do ljeta trebale završiti procedure od strane Washingtona. Tako da naši građani nakon 30 godina riješe pitanje viza. tu smo uspjeli napraviti jedan važan iskorak’, rekao je Plenković.

Ministar branitelja i šef stožera za posljedice potresa Tomo Medved izvijestio je o svemu što je napravljeno na potresu pogođenim područjima. ‘Krajem ovog tjedna krećemo s podnošenjem zahtjeva za naknadu šteta na potresu pogođenom području’, rekao je Medved. Rekao je da će građani trebati samo osobnu iskaznicu i ispuniti jednostavan formular.

Stručnjaci s Rudarskog fakulteta, dodao je, i dalje prate stanje s vrtačama koje se stvaraju na potresu pogođenom području.