Home Vijesti Zavadlav: Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir

Zavadlav: Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir

SHARE
Presuda Filipu Zavadlavu koji je u splitskom naselju Varoš u siječnju prošle godine iz kalašnjikova ubio trojicu ljudi bit će izrečena u utorak na splitskom Županijskom sudu.

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan puškom AK-47 (kalašnjikov) te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Suđenje Zavadlavu je započelo u petak u 9:00 sati. Uvela su ga trojica pravosudnih policajaca iz zatvora u Gospiću, a ponovno na suđenju nosi pancirku.

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac zatražio je kaznu zatvora u trajanju od 50 godina.

“U vrijeme događaja bio sam na moru”

U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao, kazao je Zavadlav, piše Dalmatinski portal.

Tvrdi da 11. siječnja 2020. u popodnevnim satima uopće nije bio u Varošu.

Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15:34 na Šperunu i u 15:42 u Radmilovićevoj, ustvrdio je Zavadlav.

Rekao je i par riječi o ubijenima.

Što se tiče stradalih, mogu potvrditi da sam bio prisutan prilikom njihovih hetero nasilnih ispada koje sam poslije komentirao s poznanicima, a što su oni shvatili na svoj način i interpretirali. Na to nisam mogao utjecati, kazao je Zavadlav.

“Nominirajte me za Nobela”

Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir, ustvrdio je Zavadlav.

Nije se složio s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela, prenosi Index.

Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora, kazao je Zavadlav.

Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.

Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti, rekao je Zavadlav i zamolio predsjednicu sudskog vijeća sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće danas.