Home Crna kronika Umro Zlatko Kranjčar

Umro Zlatko Kranjčar

SHARE

Preminuo je legendarni hrvatski nogometaš i nogometni trener Zlatko Cico Kranjčar. U KBC Merkuru je umro nakon kratke i teške bolesti, objavili su hrvatski mediji.

U Dinamu je od navršenih 10 godina. Kao igrač ostao je sve do 1983. godine. Brzi prelazak iz juniora u prvu postavu omogućio mu je trener Mirko Bazić. U prvoj je postavi od 1974. i prva utakmica koju je odigrao bila je u hrvatskom derbiju protiv Hajduka. Ukupno je odigrao 261 utakmicu u prvenstvu, 28 u kupu te 18 u europskim kupovima za Dinamo te postigao 98 golova u prvenstvu. S Dinamom je 1981./82. osvojio naslov prvaka. Odigrao više utakmica u Kupu europskih prvaka, Kupu UEFA i Kupu pobjednika kupova.

S Dinamom je došao do naslova osvajača Kupa maršala Tita 1979./80. i 1982./1983., finala Kupa maršala Tita 1975./1976. i 1981./82..

Karijeru je 1984. nastavio u bečkom Rapidu. 1990. je prešao u Sankt Pölten. 1991. je iz Sankt Pöltena otišao u SV Wienerfeld u kojem je ostao 1992., objavio završetak karijere, no onda se vratio i ostao još jednu sezonu.

Zlatko Kranjčar dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” 2005. godine. Nakon Miroslava Ćire Blaževića, s četiri osvojena trofeja u dva trenerska mandata u Maksimiru, treći je najtrofejniji trener u povijesti GNK Dinamo.

Proslavio se potezom fair-playa 3. svibnja 2012. u utakmici iranskog prvenstva 2011./12. godine, kad je naredio svom igraču koji je trebao izvesti jedanaesterac neka ga promaši, jer je sudac dosudio jedanaesterac u okolnostima u kojima ga uopće nije trebao dosuditi.

Funkciju izbornika hrvatske reprezentacije je obavljao u razdoblju od 2004. do 2006. godine i odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Njemačku. Osim toga, u kvalifikacijama za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, vodio je reprezentaciju Crne Gore.

Rođen je kao Zlatko Krajnčar i tako se zvao sve do šesnaeste godine kada je pribavio prve osobne dokumente. Službenik koji je ispisivao osobnu iskaznicu napravio je pogrešku koja nije odmah uočena, a kada se Zlatko upisao u nogometne registre odlučeno je da ostane prezime Kranjčar.

Prema njegovom priznanju, najznačajniju ulogu u njegovoj karijeri ima obitelj. U braku je s Elvirom Kranjčar, inženjerkom avioprometa koja je danas vlasnica Galerije Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu. Osim toga, Elvira je bila vrlo talentirana košarkašica. Zlatko je otac nogometaša Nike Kranjčara, a osim njega ima i kćer Lanu koja je u braku s francuskim bankarom i s obitelji živi u Parizu.

Iako je to uglavnom negirao, imao je problema s alkoholom i o tom problemu su u medijima nekoliko puta istupali neki od njegovih suradnika. Među njima je bio i Zdravko Mamić kojemu je Zlatko odgovorio da voli popiti čašu vina i da nikad neće prestati piti, ali se isto tako nikad neće drogirati. 2011. godine predsjednik nogometnog saveza Crne Gore Dejan Savićević je dao izjavu u kojoj kao razlog zbog kojega je Zlatko Kranjčar dobio otkaz na mjesto izbornika Crne Gore navodi probleme s alkoholom.