Home Politika Bošnjaci se pozivaju na buđenje i vojnu obuku

Bošnjaci se pozivaju na buđenje i vojnu obuku

SHARE

”Bošnjaci su sebi dopustili da, usprkos vlastitoj historiji, tradicijama i preživljenom iskustvu agresije i genocida, budu zavedeni idejom ‘profesionalizacije’, koja je u praksi značila samo razoružavanje te smanjivanje vlastitih kapaciteta za obranu države”, piše sarajevski tjednik Stav u svojem internetskom izdanju.

U tekstu ”Vrijeme za buđenje: Bošnjaci se moraju početi vojno osposobljavati i obučavati” autora Mustafe Drnišlića, stoji kako je ”vijest da Srbija razmišlja o ponovnom uvođenju služenja obaveznog vojnog roka prilično nezapaženo prošla u Bosni i Hercegovini”.

”Ova je ignorancija neobična, pogotovo jer slično tome već neko vrijeme razmišlja i susjedna Hrvatska, a takav trend nazire se širom Europe”, navodi, između ostalog, Stav. tjednik piše kako u godinama otkad je ukinut vojni rok do danas Oružane snage Bosne i Hercegovine nisu postale jače, nisu modernizirane, nisu ojačani kapaciteti zašite cjelovitosti države.

”Jedino što se desilo jeste drastično opadanje broja vojno osposobljenih Bošnjaka. Nisu, nažalost, prihvaćeni dobronamjerni mada usamljeni glasovi koji su upozoravali da, zbog načina na koji je uređena Bosna i Hercegovina, jednom ukinuto obavezno služenje vojske više nikada neće moći biti vraćeno na legalan način”, navodi se.

Dodaje se i kako se ”uzalud upozoravalo da ništa ne znači što vojni rok ukidaju Srbija ili Hrvatska, ili čitava Europa, jer oni će tu odluku moći poništiti, ali da će Bošnjacima to isto biti onemogućeno putem blokada od srpske i hrvatske politike u Bosni i Hercegovini”.

”Poslušalo se kojekakve slatkorječivce iz međunarodne zajednice koji su nagovarali na razoružanje obećavajući svoju zaštitu, mada su već tokom Agresije pokazali da od takve zaštite nije bilo i nikada neće biti ništa. Oružane snage BiH danas, uslijed blokada srpske i hrvatske politike, nisu u stanju kupiti novu opremu, već moraju živjeti doslovno na donacijama. Ne postoji čak ni efektivna rezerva, a Bošnjaci kao narod sa svakom generacijom imaju sve manje i manje vojno osposobljenih pojedinaca. Promatrajući kao se razvija situacija, teško je ne pomisliti da to sve vrijeme i nije bio cilj onih koji se predstavljaju prijateljima Bosne i Hercegovine”, navodi se u tekstu.

Dodaje se kako ”u teoriji i u laboratorijskim uvjetima netko možda može stavljati kvalitet i kvantitet u međusobno isključiv odnos i konstantnu tenziju, ali realnosti stvarnog života obično su negdje između i traže neku vrstu kompromisa”.

”Bilo bi divno da male države mogu imati desetine tisuća profesionalnih vojnika, ali one za to nemaju ni ljudskih resursa niti materijalne baze, a ni financijskih mogućnosti. Ne bi bila loša ni sasvim fantastična opcija imati nekoliko tisuća profesionalaca opremljenih najnovijim tehnološkim dostignućima koji bi potpuno nadoknadili malobrojnost, ali takva supertehnologija još nije izmišljena. Štaviše, sva najnovija tehničko-tehnološka postignuća monopolizirana su od onih koji ih posjeduju i kojima ne pada napamet da ih dijele, pogotovo ne s malim i za njih beznačajnim državama”, navodi se.

”Jedini način kojim države poput Bosne i Hercegovine i narodi poput Bošnjaka mogu odvratiti i eventualno pobijediti bilo kakvu agresiju jeste vojno osposobljavanje što većeg broja stanovnika i stvaranje vojno obučene rezerve koja u slučaju napada na cjelovitost Bosne i Hercegovine može biti brzo mobilizirana. Najvažniji prioritet bošnjačke, ali i svake druge politike koja se predstavlja kao ‘probosanska’ jeste pronalazak načina i modaliteta, ma kako on bio službeno predstavljen, na koji će tako nešto provesti u djelo”, navela je sarajevska novina.

Bošnjaci se pozivaju na buđenje i vojnu obuku

Izvor: Vrisak.info