Home Zanimljivosti Vinko Ćemeraš priprema hercegovački toć

Vinko Ćemeraš priprema hercegovački toć

SHARE

U posljednjih godinu dana puno se toga promijenilo u životu Vinka Ćemeraša (26). Zahvaljujući pobjedi u glazbenom TV showu The Voice Hrvatska vrlo brzo je od nepoznatog mladića iz Čapljine postao prepoznatljiv pjevač, koji je publiku osvojio obradom pjesme “Pelin i med” Dina Dvornika. Uslijedili su singlovi “Samo da ti si tu”, “Nauči me” i “Dobro je” te nedavno objavljen debitantski nastup “Na putu”, snimljen s pratećom grupom Talvi Tuuli. Vinko se brzo navikao na davanje intervjua, koncerte i studijska snimanja, ali je zadržao i jednu staru naviku u kojoj uživa – kuhanje. Osobito rado kuha jela poput hercegovačkog lonca.

Zašto vam je taj gulaš toliko važan?

Kada smo prije je jedanaest godina u Čapljini počeli organizirati JazFest, bilo nam je važno da gosti uz dobru glazbu uživaju i u dobroj hrani. Zbog velikog broja posjetitelja to je trebalo biti nešto što se relativno jednostavno može pripremiti u dovoljnim količinama, a da nije roštilj. U svakom slučaju, nešto drugačije za alternativnu publiku. Brzo smo se složili da je to toć, kako zovemo naš tradicionalni gulaš uz koji smo svi odrasli. Svaka kuća ima svoj recept, koji se za nijansu razlikuje od drugih, ali osnova je jednaka: nekoliko vrsta mesa, uglavnom divljači, malo vina i višesatno kuhanje.

Kakva je reakcija kušača?

Odlična! Svatko tko ga jednom kuša, rado se zbog njega vraća u Hercegovinu.

Uz koji prilog najbolje prija?

Gotovo da nema priloga uz koji ne odgovara. Može se jesti i sam, sa šnitom kvalitetnog kruha, ali meni je najdraži s domaćim njokima.

Koje vino poslužiti uz toć?

Obavezno crno. Dobro se sljubljuje uz više vrsta, ali ako možete nabaviti hercegovačko domaće vino, sigurno nećete pogriješiti.

Od koga ste naučili najviše kulinarskih tajni?

Osnovama kuhanja naučila me majka Danijela, a nekoliko trikova doznao sam i dok sam nakon srednje škole pet godina sezonski radio kao konobar u Trogiru. Uvijek me je zanimalo malo zaviriti i u kuhinju. Možda sam čak kuharima i previše dosađivao pitanjima “a kako ovo, kako ono”, ali na kraju sam prilično toga doznao.

Uz kakva ste jela odrasli?

Uglavnom su to bila razna variva. Zanimljivost je da mi se to u djetinjstvu nije nimalo sviđalo. Kada bi mama rekla da je za ručak grah ili raštika, sam bih zakolutao očima. Danas mi nema slađeg jela.

Sjećate li se prvog jela koje ste sami pripremali?

Nikad neću zaboraviti uštipke koje sam ispekao kada sam imao četrnaest godina. Naizgled nema jednostavnijeg recepta, samo brašno, sol i voda, ali nije tako jednostavno pogoditi prave omjere. Kada donesete uštipke na hercegovački stol, oni moraju biti savršeni. Moji su bili za prste polizati. Dodate li malo sira iz mijeha i pršuta, dobili ste pravu poslasticu.

Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?

Volim kuhati sa svježim namirnicama pa po njih odlazim ujutro prije nego što počnem pripremati ručak. U frižideru volim imati suhog mesa – kobasice, pečenice, pršuta… Kada moram na brzinu nešto prigristi, nema boljeg od kvalitetne slanine i malo luka.

Volite li eksperimentirati u kuhinji?

Uvijek pokušam nešto malo nadodati ili oduzeti, ali uglavnom se držim provjerenih recepata, S druge strane, kao gost sam uvijek otvoren za nešto što nisam kušao. Primjerice, prošlo ljeto sam prvi put na nekoj zabavi uz Neretvu probao žabe. Pohani žablji kraci su bili OK, ali više me oduševio brudet od žaba.

Hercegovački toć

 

Sastojci:

500 dag junetine,

50 dag divljači,

1 kg luka,

1 mrkva,

1 češnjak,

malo maslinova ulja,

vode i crnog vina prema potrebi,

sol,

papar,

ljuta paprika,

1 žličica mljevene crvene paprike,

2 lovorova lista,

malo koncentrata rajčice

Priprava

Luk i češnjak nasjeckati i pirjati. Zatim dodati meso narezano na kockice, posoliti, popapriti, dodati naribanu mrkvu i dobro promiješati. Potom dodati papriku te dalje pirjati na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje vode i vina. Često miješati da ne zagori. Kada je meso napola kuhano, dodati lovorov list, a pri kraju kuhanja koncentrat rajčice da se umak zgusne. Gulaš je gotov kada je meso sasvim kuhano.

Gloria.hr