Home Vijesti U Hrvatskoj većina epidemioloških mjera produžuje se do kraja ožujka

U Hrvatskoj većina epidemioloških mjera produžuje se do kraja ožujka

SHARE

Hrvatska ima 26-postotno tjedno povećanje broja novooboljelih od covida-19 i većina nužnih epidemioloških mjera produžuje se do kraja ožujka, no omogućit će se sportska natjecanja na otvorenom, objavio je u petak na tiskovnoj konferenciji Nacionalni stožer civilne zaštite.

Većina uvedenih nužnih epidemioloških mjera ostaje ista.

Novina je da će se najveći dopušteni broj osoba na kulturnim programima moći korigirati preporukama HZJZ-a bez čekanja odluka Stožera, a omogućit će se i sportska natjecanja na otvorenom, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Nacionalnog stožera, potpredsjednik hrvatske Vlade Davor Božinović.

Do 31. ožujka produžuju se mjere vezane za ograničavanje okupljanja, regulaciju prijevoza putnika, rada trgovina i prelazaka graničnih prijelaza, a odluka o tome stupa na snagu 13. ožujka, rekao je Božinović.

Uz strogo pridržavanje mjera, omogućit će se sportska natjecanja na otvorenom zbog djece i mladih sportaša.

Što se tiče odluke na lokalnoj razini, produžuju se mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a od lokalnih i županijskih stožera s izraženim rastom zaraženih, očekuje se da predlože mjere u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Postotak pozitivnih u odnosu na testirane – 13,8 posto; nastavlja se cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

Hrvatska danas ima 823 nova slučaja pozitivna na koronavirus od 5945 testiranih u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 13,8 posto. Prosječna dob umrlih je 77,5 godina, najmlađa osoba je imala 62 godine, izvijestila je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak upozorio je da je broj novooboljelih ovaj tjedan za 26 posto veći u odnosu na prošli tjedan.

Ravnatelj HZJZ-a je upozorio na rast udjela pozitivnih u ukupno testiranima, koji danas iznosi 13,8 posto.

Osvrnuo se i na prijavljene nuspojave cjepiva navodeći da je najviše prijavljenih nuspojava bilo na Pfizerovo cjepivo – 898, zatim na AstraZenecino -337, a na Modernino 81 prijava.

Unatoč tome što je u nekim zemljama EU privremeno obustavljeno cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, Hrvatska će nastaviti cijepiti.

Capak je objasnio da Hrvatska nije dobila cjepivo iz iste serije kao Austrija i još 15 zemalja EU. Zemlje koje su obustavile cijepljenje tim cjepivom to su učinile iz opreza dok se ne ispitaju okolnosti grupiranja tromboembolija.

Osvrnuo se i na najavljeno značajno smanjenje isporuke AstraZenecinog cjepiva. “Trebali smo u trećem tjednu ožujka dobiti 19.200 doza, a dobit ćemo 7200. U četvrtom tjednu ožujka trebali smo dobiti 79.568, a dobit ćemo 9800 doza”, rekao je Capak.

Vezano za cjepivo američke tvrtke Johnson&Johnson, Capak očekuje da će to cjepivo biti uskoro registrirano u EU. No, ne zna koliko će Hrvatska dobiti doza s obzirom na napise da će američka vlada prvo svoje tržište opskrbiti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje.

Na pitanje o alternativnom uvozu cjepiva, Capak je rekao kako još nije stigla zatražena dokumentacija od ruskog proizvođača cjepiva, kao preduvjet da se pokrene interventni uvoz.

U međuvremenu je ruski proizvođač pokrenuo registraciju cjepiva pri Europskoj agenciji, pa Capak vjeruje da će to biti brzo završena i omogućiti Hrvatskoj da regularno uveze to cjepivo.

O kineskom cjepivu još se uvijek ne zna puno, no danas se održao online sastanak HZJZ-a s proizvođačima kineskog cjepiva, o čemu će Capak izvijestiti javnost u ponedjeljak, prenosi Hina.