Home Šport Pogledajte kako je Mostarka isplivala olimpijsku normu i oduševila komentatore iz Srbije

Pogledajte kako je Mostarka isplivala olimpijsku normu i oduševila komentatore iz Srbije

SHARE

Bosanskohercegovačka mlada olimpijska nada Lana Pudar je jučer u finalu Otvorenog prvenstva Srbije isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin, a fenomenalna utrka 15-godišnje Mostarke ostavila je u nevjerici i komentatore iz Srbije.

Naime, oni su od početka utrke označili Lanu kao glavnu favoritkinju za prvo mjesto na osnovu jutrošnjih rezultata pa su uz dosta ushićenja pratili njen nastup do samog finiša kada je ponovo oborila bh. državni rekord.

“Au, kako pliva. Sjajno, kakva razlika”, u nevjerici su bili komentatori koji su prenosili utrku.

Supertalentirana 15-godišnja djevojčica dionicu je preplivala za fantastičnih 57:37 sekundi, što je bio još bolji rezultat od jutrošnjih 58:91, kada je i oborila rekord Amine Kajtaz te isplivala B olimpijsku normu.

Lana se tako još više približila apsolutnom svjetskom rekordu koji je 2016. godine postavila Šveđanka Sarah Sjostrom s vremenom 55:48 sekundi, a ima već jedno od najboljih vremena u svijetu u 2021. godini.

Vrijedi napomenuti da je današnje Lanino vrijeme isplivano na natjecanju u Beogradu nosilo srebro na posljednjem Europskom prvenstvu za seniore te vrijeme koje je bilo finale na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.