Home Gospodarstvo Uvođenje covid putovnica može stvoriti probleme prijevoznicima iz BiH

Uvođenje covid putovnica može stvoriti probleme prijevoznicima iz BiH

SHARE
Direktor Sektora za industriju i usluge i tajnik Udruge metalske i elektro industrije Gospodarske komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević izjavio je da bi eventualno uvođenje covid putovnica na prostoru EU moglo prerasti u veliki problem i odraziti se na gospodarstvo BiH.

Transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle bi doći u situaciju da, zbog nemogućnosti cijepljenja vozača i osiguranja covid putovnica, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode. Stoga apeliramo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura cijepljenje vozača kako bi transport putnika i roba mogao neometano funkcionirati, istaknuo je Mališević.

Sumirajući poslovne rezultate za 2020. godinu u metalskoj, automobilskoj, elektro i namjenskoj industriji, Mališević je rekao da ostvarenim učincima rijetko tko može biti zadovoljan.

Radi se o tradicionalnoj okosnici prerađivačke industrije, koja svoje proizvode uglavnom izvozi na tržište EU i šire i koja je kontinuirano rasla prethodnih godina, ali je pandemija utjecala da lani dođe do smanjenja proizvodnje i izvoza, naveo je Mališević.

Poučeni iskustvima u prošloj godini, prema njegovim riječima, gospodarstvenici su revidirali strategije i planove za iduće razdoblje.

Prema statističkim podacima, kako je dodao, ukupan izvoz BiH u 2020. godini iznosio je oko 10,8 milijardi KM i za 8,79 posto je manji u odnosu na 2019. Izvoz Federacije BiH lani je bio 6,99 milijardi KM i za 9,99 posto je manji od izvoza u predhodnoj godini.

Izvoz metala i njihovih proizvoda u FBiH je iznosio 1.318.834.628 KM i manji je za 20,35 posto u odnosu na 2019. Izvoz grane strojevi, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, medicinski instrumenti, nuklearni reaktori i dijelovi u 2020. je iznosio 638.739.111 KM i za 7,19 posto je manji nego u prethodnoj godini. Jedina grana u okviru metalske i elektro industrije koja je imala porast izvoza prošle godine jesu električni strojevi, oprema i njihovi dijelovi i to za 6,05 posto, a iznosio je 581.853.905 KM, naveo je Mališević.

Izvoz u oblasti vozila i njihovi dijelovi FBiH iznosio je 317.008.880 KM i manji je za 8,57 posto u odnosu na godinu ranije. Kada je riječ o namjenskoj industriji Federacije BiH, dodao je Mališević, godina iza nas donijela je smanjenje potražnje proizvoda na svjetskom tržištu.

Udruga metalske i elektro industrije Gospodarske komore Federacije BiH, prema njegovim riječima, u svakodnevnom je kontaktu s članicama i mnoštvo je problema s kojima se susreću kompanije.

Problemi obolijevanja i izolacija radnika kompanijama stvaraju ogromne probleme, što dovodi do toga da je gotovo nemoguće ispoštovati ugovorene rokove, ali i pokriti nastale troškove. Važno je napomenuti da kompanije metalske i elektro industrije FBiH i pored teškog razdoblja kroz koji su prošli i prolaze nisu otpuštale radnike, istaknuo je Mališević.

Podrška Vlade FBiH, u vidu grant sredstava izvoznim gospodarskim subjektima, koja je realizirana krajem 2020. godine, pomogla je kompanijama da izmire obaveze prema radnicima, kao i druge troškove.

Kompanije očekuju da će Vlada FBiH nastaviti sa sličnim programima podrške i da će pored izvoznika, pomoć dobiti i kompanije koje rade na domaćem tržištu, kao i one koje dosad nisu koristile poticajna sredstva. Također, kako bi pratili razvoj i potrebe tržišta, kompanijama su potrebna povoljna kreditna sredstva za razvoj, modernizaciju proizvodnje kao i širenje proizvodnih kapaciteta, istaknuo je Mališević.

Da bi se očuvala proizvodnja i radna mjesta, kako je dodao, neophodna je pomoć svih razina vlasti u BiH. Iz PKFBiH su pozvali donositelje mjera da prilikom njihovog donošenja vode računa da budu usklađene s potrebama gospodarstva i da se funkcioniranje kompanija ne dovode u pitanje.

Vjerujemo da će bh. metalska i elektro industrija iz ove krize izaći stabilna kako bi spremno dočekali nove poslove. Nadamo se da ćemo biti svjedoci napretka i razvoja, kao i boljih rezultata u idućim godinama, naveo je Mališević.