Home Vijesti Oružje iz BiH završava u europskim zemljama

Oružje iz BiH završava u europskim zemljama

SHARE

Njemački javni servis ZDF izvještavao je o krijumčarenju oružja na Zapadnom Balkanu, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Podsjetili su u kakvim društvenim okolnostima se to događa i kod koga to oružje na kraju završi.

Ukazali su na to da je arsenal ilegalnog oružja na Zapadnom Balkanu veliki. Istaknuli su kako je samo tijekom prošle godine zaplijenjeno 50 ručnih bombi, 50 kalašnjikova, 8000 komada municije i 13 kilograma eksploziva.

ZDF za krijumčare oružja iz BiH navodi da su “snalažljivi”.

“Većinom oružje nalazimo u skrivenim dijelovima kuće. Naprimjer, pronašli smo ručne bombe u dječjim sobama. Eksploziv smo nalazili u garažama, skrivenim mjestima, automobilima. Dakle, svuda”, izjavio je Nermin Sijamhodžić iz Federalne uprave policije (FUP).

ZDF je naglasio kako je riječ o oružju zaostalom iz ratova na području bivše Jugoslavije, te da se to oružje sada krijumčari u Zapadnu Europu, pa i u Njemačku.

Naveli su da je 25 posto osoba u BiH nezaposleno, prije svega mladih, te da je kriminal u porastu. Dodali su i da su nadležni upoznati o načinu djelovanja kriminalnih grupa.

“Dio grupe oružje traži u gradovima ili među osobama za koje znaju da ga kod njih mogu pronaći. Drugi pripremaju vozila za krijumčarenje. Treći uspostavljaju kontakte s ljudima u Europi gdje se oružje skladišti za prodaju. Svako ima svoj zadatak. Uglavnom se krijumčari automobilima na putevima u ruralnim područjima, a krajnje odredište je Zapadna Europa, jer se tamo može dobiti pet ili deset puta više za kalašnjikov ili ilegalne pištolje”, rekao je Sijamhodžić.

ZDF je ukazao na to da oružje završi u rukama kriminalaca, terorista i ekstremnih desničara. Ističu da zapadnobalkanske zemlje pokušavaju staviti pod kontrolu trgovinu oružjem i da je na inicijativu Njemačke i Francuske prije tri godine dogovorena mapa puta.