Home Vijesti ZZOiR smanjuje cijenu PCR testiranja – Zbog skupe ‘PCR-vize’ običan čovjek teško...

ZZOiR smanjuje cijenu PCR testiranja – Zbog skupe ‘PCR-vize’ običan čovjek teško do odmora preko granice

SHARE

Dok sve veći broj zemalja EU-a uvodi besplatno testiranje na COVID-19 PCR metodom, tako omogućujući laše praćenje razvoja zaraze ali i olakšavajući svojim žiteljima putovanja i kretanje u zemljama koje prilikom prijelaza granice od putnika zahtijevaju negativan PCR test, u BiH je još uvijek visoka komercijalna cijena PCR testa.

Međutim, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za Dnevni list su potvrdili da se radi na novoj, sniženoj cijeni.

-Stručna služba ZZOiR FiB radi na izradi nove cijene usluga testiranja na Covid-19 PCR metodom kao i serološkog testiranja, te će iste biti razmatrane na sljedećoj sjednici Upravnog odbora ZZOiR FBiH, nakon koje ćemo imati konkretne informacije o istoj, te ćemo blagovoremeno obavijestiti javnost, potvrdili su iz ZZOiR FBiH za Dnevni list.

Više od 100 KM po osobi ako želite putovati

Naime, cijene testiranja na korona virus, a sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju, određuje Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. U Federaciji još vrijedi komercijalna cijena po odluci Zavoda od početka prosinca prošle godine – PCR metodom 96,00 KM (bez PDV), a serološkog testiranja je 36,00 KM (bez PDV).

Za četveročlanu obitelj koja, primjerice, želi putovati u susjednu Hrvatsku ili bilo koju zemlju EU-a, to je izdatak od skoro 450 KM, za neke čak i iznos predviđen za dvodnevni ili čak trodnevni boravak na moru.

Za inozemne državljane koji putuju iz BiH cijena je znatno skuplja – po osobi oko 120 KM ili – 14-dnevna samoizolacija, konkretno za državljane Hrvatske.

Visoka cijena PCR testiranja zasigurno su i povod za kaznena djela sve češćeg krivotvorenja PCR-testova o čemu skoro svakodnevno izvješćuju mediji.

No, zašto je komercijalno testiranje PCR metodom tako skupo te kolika je, uopće, njihova nabavna cijena, pitanje je koje se kroz medije proteže od samog početka pandemije i još uvijek – nema odgovora.

Vrlo teško je točno utvrditi koliko je za BiH do sada donirano PCR testova iz svih vidova pomoći. Pojedini izvori govore o nekoliko milijuna. Međutim, nalaže se da se donirani testovi ne mogu koristiti za potrebe komercijalnog testiranja (testiranje na vlastiti zahtjev bez liječničke uputnice), već one testove koje su nabavili od vlastitih sredstava.

Također, isti su besplatni za testiranje uz liječničku uputnicu. Naime, u BiH se do sada, s liječničkom uputnicom, a prema COVID statistici, testiralo oko 750 tisuća osoba. Za sada, ne postoje objedinjeni podatci o broju komercijalnih testiranja, do sada je samo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar urađeno više od 100 tisuća, ali je realno kazati da se u BiH do sada testiralo oko milijun osoba.

PCR testovi od 5 do 10 eura?

U ovom kontekstu podsjećamo na izjavu člana Kriznog stožera susjedne Srbije, Predraga Konea, koji je za BBC u prosincu prošle godine na ovu temu kazao:

“Skuplji PCR test je ekonomska stvar i da ima i zadatak odvraćanja od putovanja”. Govoreći o cijeni testiranja za Nova TV, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Oliver Stojković, kazao je da su PCR testovi na početku pandemije koštali 10 eura te da im je sada cijena pala na 5 eura po testu. “Pričam vam o cijenama po kojima smo mi kao Fakultet nabavljali te testove”, rekao je Stojković.

Ovdje se postavljaju dva vrlo zanimljiva pitanja: Ako država želi preciznije pratiti razvoj i žarišta pandemije, kao i slobodan i siguran protok ljudi i roba te istodobno i što je moguće više, sačuvati ekonomiju i turizam, zar značajnije manje cijene testiranja na COVID-19 PCR metodom nisu jedan od primarnih ciljeva? Kao i na pitanje koja je nabavna cijena PCR testa.

Testiranje besplatno u Francuskoj, Austriji i SAD-u, a najjeftinije u Indiji

Austrija u ljekarnama od ožujka svojim žiteljima dijeli besplatne, brze antigen-testove na korona virus za kućnu upotrebu jer žele više sigurnosti u borbi protiv pandemije, a slično se planira i u Njemačkoj što bi ovoj zemlji osiguralo siguran put iz lockdowna te jasniju sliku i nadzor nad širenjem zaraze te tako i učinkovitiju borbu protiv COVID-19 i gdje je PCR testiranje iznosilo oko 120 KM.

PCR testovi su besplatni i u SAD-u, a najjeftiniji su u Indiji i stoje oko 24 KM.

Testiranje na korona virus u Francuskoj je besplatno, dok je cijena u susjednoj Hrvatskoj različita od županije do županije od, primjerice od 406 kuna gdje je cijena testiranja u HZZO-u ili većim brojem domova zdravlja (400 kuna), do čak 990 kuna u Brodsko-posavskoj županiji ili 850 kuna u ZJZ u Šibensko-kninskoj županiji.

PCR testiranje u Srbiji kreće se od 6.000 do 9.000 dinara (cca 100 KM do 149 KM), u Crnoj Gori nešto manje od 160 KM, a u Sloveniji od 160 KM do čak 240 KM ako se radi o brzom testiranju. Nešto manje cijene su u Sjevernoj Makedoniji gdje je cijena ovog testiranja od 80 do nešto manje od 180 KM. U Velikoj Britaniji PCR test na vlastiti zahtjev košta oko 320 KM, a u Švedskoj oko 280 KM, ali ove cijene idu ka silaznoj putanji, piše Dnevni list.