Home Vijesti Povezivanjem žena u zadrugu do osnaživanja poljoprivrednica u Ljubuškom

Povezivanjem žena u zadrugu do osnaživanja poljoprivrednica u Ljubuškom

SHARE

U Ljubuškom se trenutno provodi projekt „Osnaživanje žena poljoprivrednica u Ljubuškom“ koji za cilj ima poboljšati kooperaciju i suradnju među poljoprivrednicima kroz osnivanje poljoprivredne zadruge kojoj će na čelu biti žena.

Riječ je o projektu koji je dio aktivnosti „Liderke u akciji: Emancipacija i pružanje usluga u sklopu humanitarnih i urgentnih praksi u vrijeme pandemije“, koja se provodi kao dio projekta Žene na izborima u BiH (u daljem tekstu WIE), financiranog od strane Vlade Švedske.

Implementira ga Udruga HRID, a jedan od ciljeva mu je povećati konkurentnost poljoprivrednih proizvoda žena na selu, te dodati vrijednost domaćem proizvodu žena poljoprivrednica kroz izradu digitalne tržnice za žene poljoprivrednice.

„Stalno se govori o propasti domaće proizvodnje. Mnogi govore kako im je dosta uvozne hrane koju kupujemo u trgovačkim centrima. Stoga je pokrenut ovaj projekt koji za cilj ima osnažiti žene poljoprivrednice na način da će se one uvezati u poljoprivrednu zadrugu kroz koju će moći izaći na tržište i izravno kupcima nuditi sve ono što uzgajaju u svojim baštama i na svojim imanjima“, ističu u Udruzi HRID.

„Ovaj projekt se temelji na uvezivanju žena kako bi one mogle zajednički konkurentno nastupati na tržištu. Nije to samo ekonomski interes, to je i zdravstveni i svaki drugi interes. Plan je koristiti i inovativne metode kako bi žene mogle ponuditi svoje proizvode na tržištu. Uskoro će se u rad pustiti digitalna platforma na kojoj će se na prodaju nuditi domaći proizvodi žena poljoprivrednica“, ističu u Udruzi HRID.

Ovaj projekt se bazira na brojnim primjerima uspješnih kooperativnih modela u Europskoj uniji i ostatku razvijenog svijeta.

Planirano je da novoosnovana zadruga žena poljoprivrednica u Ljubuškom nosi naziv „Mlade“ jer je to ujedno i jedan od naziva za rijeku Trebižat koja vodom napaja ovaj kraj, a ujedno simbolikom asocira na prirodnu ljepotu, privlačnu vedrinu i svježinu razdoblja mladosti, što su sve asocijacije s kojima se novoosnovana zadruga želi prezentirati na domaćem poljoprivrednom tržištu.