Home Vijesti Jedan respirator plaćao 53.700, a najskuplji bili 35.000 eura

Jedan respirator plaćao 53.700, a najskuplji bili 35.000 eura

SHARE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je nedavno u Krnješevcima respiratore i drugu medicinsku opremu za Republiku Srpsku. Donaciju je preuzeo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prilikom predaje Vučić je otkrio i cijenu respiratora koje je Srbija nabavljala tijekom prošle godine.

– Srbija je kupila mnogo respiratora, točan broj je 2.200, i nabavljeni su u najtežim trenucima. Niko još u svijetu nije objavio cijenu. Danas možete da ih kupite jeftinije, cijena se tada kretala između 18 i 35 tisuća eura. Prosječno 25-27 tisuća eura – rekao je Vučić.

Svjedočenjem direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u Sarajevu je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, u kojem su za spornu nabavku 100 uređaja za 10,5 milijuna KM optuženi premijer Federacije Fadil Novalić, suspendirani šef Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica financija FBiH Jelka Milićević i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sebija Izetbegović, za koju se već odavno špekulira da je bila glavni operativac iz pozadine cijele akcije, tijekom svjedočenja uglavnom je negirala bilo kakvu povezanost s cijelim slučajem, odgovarajući na pitanja najčešće s „ne znam“ i „ne sjećam se“. Na suđenju je tužitelj pokazao i Viber komunikaciju od 28. travnja koju je Edita Kalajdžić, tajnica Vlade Federacije, poslala drugom svjedoku Hasanu Ganibegoviću: “Sebija zove, loši respiratori, užas. U ogromnom smo problemu ako je to točno, a jeste garant.”

Jedan Fadilov respirator, za koji je Sebija Izetbegović, prema iskazu svjedoka, rekla da su užas, građane Federacije koštao je 105.000 KM, ili oko od 53.700 eura. Vučić je otkrio da je maksimalna cijena onog najkvalitetnijeg u tom trenutku bila 35 tisuća eura.

Novalićevi su plaćeni daleko više, a što se tiče njihovog kvaliteta, teško da mogu spadati u one vrhunske. U prvobitnim nalazima vještaka utvrđeno je da ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije.

Dr. Almir Badnjević, direktor mjeriteljskog laboratorija “Verlab”, upozoravao je da u respiratorima postoji sistemska greška u softveru i da, kada se poveća koncentracija kisika na 100 posto, pri tom volumenu mogu puknuti pluća.

Iz beogradske kompanije “Profesional Medical”, koja je krajem prošle godine trebala instalirati ove uređaje na KCUS-u, navodili su da respiratori nemaju dobre protoke pri promjeni koncentracija kisika, što je potvrdio direktor te firme Jovan Roganović.

Prije toga je otkrio nešto i o cijeni i vrsti te tvrdio da ih je on ranije prodavao u regiji po cijeni od 10 do 15 tisuća dolara.

U priči o respiratorima sve je sporno – od njihovog kvaliteta, preko namjene, do – u konačnici – cijene, koja je višestruko viša od onog najboljeg što se u tom trenutku nudilo na tržištu. Sada ostaje najveća nada da će Tužiteljstvo BiH do kraja uspjeti razgoliti razmjere evidentne štete koja je pričinjena prema građanima FBiH.

Iako su skoro godinu dobivali negativne ocjene, u veljači ove godine verificirani su sporni respiratori i pušteni u rad, a samo na KCUS-u trenutno ih je 30 aktivirano. Istovremeno, broj dnevno umrlih od koronavirusa u ožujku u BiH kreće se u desetinama.