Home Vijesti Kristina Paponja: Roditelji, pretražujte internet zajedno s djecom i educirajte se o...

Kristina Paponja: Roditelji, pretražujte internet zajedno s djecom i educirajte se o njegovim prednostima i nedostacima

SHARE

Internet je medij koji nudi širok spektar korisnih sadržaja, no isto tako krije i brojne opasnosti i rizike. Tim opasnostima posebno su izložena djeca, a s pojavom društvenih mreža, postalo je upitno njihovo ponašanje i sigurnost. Upravo je korištenje društvenih mreža, posebno jedne od najpopularnijih mreža na svijetu – TikTok, bio povod da nam magistrica psihologije Kristina Paponja otkrije, između ostalog, kako da se roditelji, mediji, ali i školske ustanove u kojima djeca svakodnevno borave, uključe u praćenje sadržaja koji djeca konzumiraju na internetu.

Edukacija o opasnostima

Naime, društvena mreža, odnosno aplikacija TikTok, kojom su „zaluđeni“ osnovnoškolci i srednjoškolci, primamljiva je i djeci i mladima u našoj sredini. Paponja nam je kazala da djeca dosta vremena provode koristeći je.

„Aplikacija se temelji na videozapisima, što ih izuzetno privlači. Također, ona je dostupna bez korisničkog računa, no izazovi koji postaju popularni i atraktivni, zapravo mogu biti i opasni. Zato je potrebno djecu educirati o opasnostima te aplikacije“, rekla je Paponja.

Smatra da potpuna zabrana neke od društvenih mreža ili interneta ne dovodi do dugoročnih učinaka.

„Ograničeno korištenje interneta, otvoreni razgovori s djetetom i zajedničko pretraživanje sadržaja koje dijete pregledava, dovoljno je da bismo smanjili negativne učinke TikToka ili interneta općenito. Moram istaknuti i to da, iz grupnog rada i radionica s učenicima, saznajem da ipak mali postotak roditelja prati što njegovo dijete radi na internetu i što pretražuje. O ovoj temi htjela sam provesti istraživanje u školi, no zbog sadašnje situacije s pandemijom koronavirusa i nastave na daljinu te u grupama, to je palo u drugi plan“, istaknula je naša sugovornica.

Ona naglašava i to da su djeca tehnološki naprednija od odraslih.

„Mogu reći da odrasla populacija nije educirana po pitanju korištenja društvenih mreža. Mladi i djeca imaju više znanja o navedenom. Konkretno, ne znam koliko odraslih zna, primjerice, za aplikaciju TikTok i njene postavke“, kazala je Paponja. Dodala je i to da u ljubuškoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u kojoj radi nije zabilježen neprimjeren sadržaj kada su u pitanju društvene mreže, iako su se pojedini učenici okušali u nekim TikTok izazovima, no ne opasnim po život.

Problematika cijelog društva

Paponja nadalje navodi kako se ova problematika tiče cijelog društva, a ne samo pojedinaca. Potrebno je da se javnost, mediji, vlast, država, struka, školstvo i roditelji više bave temom opasnosti korištenja interneta. Ipak, koliko god radili na prevenciji, obitelj je ključan faktor u odgoju djeteta.

„Roditelji su danas prezaposleni. Svi se više bavimo egzistencijom. Ali, uvijek se može naći vremena za djecu. Zamijenimo vrijeme provedeno na internetu za vrijeme s djecom. Razgovarajte otvoreno, budite prijatelji, pretražujte internet zajedno. Na taj način možete vidjeti što zaokuplja vaše dijete. Objasnite mu koji su izazovi opasni i zašto. Kada već spominjemo TikTok, za navedenu aplikaciju potrebno je imati 16 godina. Nažalost, većina osnovnoškolaca lažira svoju dob kako bi instalirali navedenu aplikaciju, a to može biti motivacija roditeljima za praćenje sadržaja njihovog djeteta. Naglašavam važnost otvorene komunikacije. Ovim putem apeliram na sve nas! Da radimo na prevenciji, educiramo sami sebe, onda i djecu o internetu i društvenim mrežama, prednostima, nedostacima i opasnostima samog korištenja“, zaključila je Paponja