Home Crna kronika STRAVIČNI DETALJI NAKON VIJESTI KOJA JE POTRESLA HRVATSKU Curica se bori za...

STRAVIČNI DETALJI NAKON VIJESTI KOJA JE POTRESLA HRVATSKU Curica se bori za život. Oduzeli je pa vratili roditeljima jer su se vjenčali

SHARE

Hrvatskom je odjeknuo dosad nezapamćeni slučaj brutalnog ozljeđivanja 2,5-godišnje djevojčice. Ona je s teškim nagnječenjem mozga, ali i teškim ozljedama cijele glave, u srijedu iz bolnice u Novoj Gradiški prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

Curica je operirana i sada je na intenzivnoj, priključena je na respirator i vitalno ugrožena. Kako je Index neslužbeno doznao iz te bolnice, šanse za preživljavanje curice nažalost su male.

Zbog ekstremnih ozljeda, za koje je gotovo nemoguće da su nastale padom, liječnici su posumnjali da je djevojčica premlaćena.

Brzo nakon rođenja curica je oduzeta obitelji, u studenom je vraćena

Dvoipolgodišnja curica je, kako je doznao Index, vrlo brzo nakon rođenja oduzeta obitelji i premještena u udomiteljsku obitelj, no u studenom prošle godine je vraćena u biološku obitelj koja živi u okolici Nove Gradiške.

Zbog svega je policija pokrenula kriminalističko istraživanje koje bi trebalo utvrditi kako je točno došlo do ozljeda i je li netko curicu ozlijedio.

Dijete u bolnicu donijela majka, rekla je da je palo

Dijete je u bolnicu u Novoj Gradiški donijela majka koja je liječnicima rekla da je palo i ozlijedilo se.

Obitelj ima još troje djece. Ona su nakon što je 2,5-godišnja curica završila u bolnici, pod nejasnim okolnostima ozljeđivanja, izdvojena iz obitelji.

Index je večeras o cijelom slučaju razgovarao s Brankom Medunićem, ravnateljem Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

“Kad smo izdvajali dijete, roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike pa smo ga vratili”

Potvrdio kako je dijete bilo smješteno u udomiteljsku obitelj zbog loših uvjeta u biološkoj obitelji te da je krajem prošle godine vraćeno.

“Dijete je bilo smješteno u udomiteljsku obitelj. U vrijeme izdvajanja roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike, došlo je do poboljšanja uvjeta. U 11. mjesecu smo se odlučili vratiti dijete u biološku obitelj. Određen je nadzor nad roditeljima”, rekao je Indexu šef centra za socijalnu skrb.

Majka bila u centru za socijalnu skrb prije par dana, ništa nisu primijetili

Pitali smo ga kada su posljednji put obavljen nadzor i koliko se često radio.

“Nadzor se radio najmanje jednom, dvaput tjedno. Socijalni radnik tijekom tog nadzora provjerava uvjete, pomaže, savjetuje, a možemo reći i da podučava roditelje kako skrbio o djetetu. Ja mislim da je posljednji nadzor kod njihove kuće bio u toku prošlog tjedna. Majka je kod nas bila prije nekoliko dana s djetetom, nismo uočili nikakve ozljede”, govori Medunić.

“Nemoguće je takve stvari primijetiti. Djevojčica je bila sklona autoagresiji, možda si je sama to uradila”

Kaže kako se ovo nije moglo predvidjeti.

“Nemoguće je predvidjeti takve stvari. Dijete je bilo sklono autoagresiji, da li si je to sama uradila, to utvrditi liječnici i policija. Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dijete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Obiteljski su odnosi bili na neki način sređeni, kao i stambeni uvjeti. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na katu je i baka, maltene s njima. Ni susjedi nisu imali primjedbi”, rekao je.

Ostalo troje djece će sutra biti pregledano u bolnici

Potvrdio je kako je ostalo troje djece sada izdvojeno iz obitelji.

“Kada smo dobili sumnju od liječnika i policije, izdvojili smo ih. Imali smo sreće da smo ih uspjeli smjestiti u jednu obitelj. Kod ostalo troje djece se nisu vidjele ozljede kada smo ih izdvajali, no sutra će se obaviti pregled u bolnici”, kazao je Medunić.

Je li vjenčanje stvarno ključan razlog za vraćanje curice roditeljima

Pitali smo ga kada je centar za socijalnu skrb počeo postupati u slučaju i je li doista vjenčanje roditelja bio glavni razlog za vraćanje curice u obitelj.

“Prvi počeci postupanja su bili prije smještaja. Čim se dijete rodilo, bili su loši uvjeti nekakvi stambeni. Onda smo radili smo na povratku, uspostavljati te kontakte. Došlo je do pomaka i materijalnog i stambenog i u obiteljskim odnosima pa smo odlučili vratiti u prirodnu obitelji, nema boljeg za dijete od normalne, prirodne obitelji ako je sve u redu”, zaključio je za Index šef Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić.