Home Zanimljivosti Hercegovačka ‘Nutella’: Marijinin namaz od lješnjaka na svojim policama želi i DM

Hercegovačka ‘Nutella’: Marijinin namaz od lješnjaka na svojim policama želi i DM

SHARE

Baš kao što je Italija postala poznata po Nutelli, omiljenoj slastici kako djece tako i odraslih, tako je Bosna i Hercegovina na dobrom putu svijetu ponuditi zdraviju inačicu čokoladnoga namaza s lješnjakom za čiji je recept zaslužna Marija Kostić, vlasnica domaćeg veganskog brenda Rock’n’Raw – Mostar, piše Večernji list BiH.

Ukusno i zdravo

Marijin namaz nazvan Rawtella već je prošao testove ljubitelja slastica na brojnim sajmovima, a visoku ocjenu dao mu je i žiri DM-a, na čijim će se policama uskoro naći proizvod mlade poduzetnice koja prije samo dvije godine nije mogla ni sanjati o ovakvom uspjehu. Marija je četrdesetpetogodišnja Bugojanka koja je odrasla u idiličnom okruženju malog mjesta Ričica. Diplomirala je pravo u Mostaru i radila u struci do prije nekoliko godina, ali je zbog obiteljskih obveza karijeru stavila na “stand-by” i posvetila se novootkrivenoj ljubavi – veganskom slastičarstvu. Na pitanje što sadrže njezine slastice, ako su napravljene bez uobičajenih sastojaka, Marija kaže kako se proizvodi veganskog brenda Rock’n’Raw prave od koštičavog i suhog voća, kokosova i bademova mlijeka, kakaa, kakao maslaca, kokosova ulja… Zaslađivači su datulje, med, javorov sirup, agavin sirup, kokosov šećer i sl. Kreme za tortice prave se od indijskih oraščića, avokada, kokosova vrhnja… Dakle, njezine torte i kolači ne sadrže brašno, jaje, šećer, mlijeko…

Za prosječnog poznavatelja kulinarstva zvuči nemoguće…, ali Marija svojim primjerom dokazuje kako je itekako moguće. Njezina paleta proizvoda raznolika je, a svi sastojci u kolačima, energetskim pločicama, tortama, namazima su sirovi. Kada je prije nešto više od dvije godine krenula s izradom slastica, Marija je bila začetnik ove vrste prehrane u Hercegovini, danas sve veći broj ljudi kreće njezinim stopama te odabire zdrave i prirodne sastojke. Pokazuje to zanimanje za Marijine slastice koje su sve traženije, kako među stanovnicima BiH tako i susjednih zemalja. – Često imamo upite iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, pa tu i tamo dostavimo privatnim linijama pokoji naš proizvod više u svrhu degustacije jer za sada još ne možemo raditi izvoz. Dakle, interesa iz inozemstva ima, no trenutačno smo fokusirani na tržište BiH, pa ćemo vidjeti kako i kada ćemo krenuti u osvajanje ostatka svijeta – govori nam ova Bugojanka koja je trenutačno u velikim priprema oko nabave pogona u kojima će se proizvoditi Rawtella za šire mase. Naime, od 66 prijavljenih domaćih proizvoda na natječaj pod nazivom “Zajedno za bolje sutra”, koji je objavio Drogerie markt (DM), 12 će ih uskoro biti uvršteno u ponudu te trgovine. Među njima je upravo Marijina Rawtella. – S obzirom na to da je naš lješnjak-kakao namaz Rawtella bio hit na svim sajmovima gdje smo izlagali, odlučili smo ga prijaviti na taj program.

Prijavili smo se i poslali uzorak našeg proizvoda koji je od DM-ova žirija, kako su rekli, dobio “vrlo visoke ocjene”. Tako se Rawtella našla među 12 izabranih proizvoda koji će biti uvršteni u DM-ov asortiman – govori nam Marija. Dodaje kako je Rawtella delikatesni veganski namaz od lješnjaka i kakaa, bez šećera, glutena, konzervansa, aditiva i namirnica životinjskog podrijetla. Napravljen je isključivo od organskih namirnica i sljedeći korak je dobivanje “organic” certifikata.

– Okus je fenomenalan, ali morate probati kako biste donijeli svoj sud o tome – ništa mi nemojte vjerovati – smije se ova mlada poduzetnica čiji se san ostvaruje upravo u doba pandemije koronavirusa, kada mnogi gospodarstvenici ne znaju kako dalje. Budući da će se proizvod naći u svim trgovinama Drogerie markta diljem BiH, Marija i njezina obitelj trenutačno hvataju zalet za ozbiljniji kapacitet proizvodnje, tj. nabavljaju opremu i pripremaju odgovarajući prostor kako bi bili u stanju odgovoriti zahtjevima tržišta. Za daljnji rad bit će potreban i angažman dodatnih radnika, a u biznis je uključena cijela obitelj. – Suprug mi je potpora u smislu tehničkih stvari, ambalaže, logistike, grafičkih sadržaja, a i moj primarni degustator.

Režim prehrane

Sve moje kreacije prvo šaljem u njegov institut na testiranje te, ako on preživi, idemo dalje. Najstarija kći pokazuje zanimanje za izradu slastica i često zna priskočiti u pomoć jer gleda što i kako radim, pa već neke radnje zna obaviti sama – objašnjava nam kako to trenutačno funkcionira kod Kostića. Iako je i sam prolazak spomenutog natječaja za njih ogroman uspjeh, Marija kaže kako to nije sve što planiraju.

– Volimo izazove. Međutim, tržište će pokazati kolika to proizvodnja treba biti. Rawtella nije jedini proizvod koji radimo, imamo i nekoliko drugih proizvoda koje planiramo ponuditi, odnosno plasirati na tržište BiH. Naravno, ako odziv bude dobar, ne namjeravamo se zadržati samo na tržištu BiH, već ćemo tražiti prostor i za izvoz – objašnjava.

Na pitanje gdje pronalazi proizvode za svoje slastice, kaže kako sastojke nabavlja u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, ali i od domaćih proizvođača orašastih plodova. – Međutim, imamo kontakte i s dobavljačima iz inozemstva za potencijalno veće količine sirovina kada za to dođe vrijeme – naglasila je vlasnica domaćeg veganskog brenda Rock’n’Raw.

Kada je riječ o ostalim proizvodima iz palete brenda Rock’n’Raw, kupci najčešće naručuju torte za razne prigode, a čokoladne i voćne kolačiće te maslace od orašastih plodova mnogi naručuju kako za vlastiti užitak tako i kao dar drugima. – Svakodnevno dobivam poruke oduševljenja slasticama i drago mi je što su Rock’n’Raw slastice postale sinonim posebnog dara za one koje volimo – zaključuje Marija koja kuha samo ono što baš nije jestivo u sirovoj varijanti, kao što su krumpir, slanutak, grah i sl. Ne jede meso, osim ponekad ribu, ni mliječne proizvode, brašno žitarica, rafinirani šećer… Ovakav način prehrane je, tvrdi naša sugovornica, rezultat osluškivanja tijela i njegovih potreba te reakcija na različite namirnice budući da je imala niz zdravstvenih tegoba kojima sada nema ni traga. A kako je sve krenulo? – Fokus na kvalitetu hrane započeo je od kada sam postala majka. Počela sam više razmišljati o hrani i onome što djeca jedu. Dijelom zbog toga, a dijelom zbog vlastitog zdravlja, dosta sam čitala i istraživala o tome te sam postala svjesna kako bismo svi (mislim na cijelu civilizaciju) trebali preispitati svoju prehranu te sastav i podrijetlo namirnica.

Jesti zdravu, prirodnu, organsku i živu (sirovu) hranu zdrav je razum, a ne pomodarstvo ili nešto rezervirano samo za one dubljeg džepa. U toj promjeni režima prehrane počela sam povremeno spremati i poneki kolačić i tako je sve počelo. Na kraju sam, na nagovor bližnjih i prijatelja koji su imali priliku kušati moje slastice i iz puke znatiželje, odlučila pokrenuti stranicu Rock’n’Raw” – zaključila je Marija.

 

Večernji list