Home Vijesti Zašto radnici i radnice u trgovinama nisu prioritet za cijepljenje?

Zašto radnici i radnice u trgovinama nisu prioritet za cijepljenje?

SHARE

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) uputio je priopćenje za medije u kojem postavljaju pitanje zašto radnici i radnice u trgovinama nisu među prioritetnim skupinama za cijepljenje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Tjednima svjedočimo raspravama i zahtjevima tko su i tko trebaju biti prioritetne grupe za cijepljenje protiv covida-19. Pritom, u Federaciji BiH nema niti jednog cjepiva koja je nabavljeno direktnim mehanizmom. Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) čekao je da vidi hoće li se u tim silnim raspravama tko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom. I ponovo su trgovci ostali po strani“, navodi se.

“Prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za cijepljenje. Podsjetit ćemo da su radnice i radnici zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima te da smo svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze. Mnogi od naših članova su se izborili s infekcijom, a naše misli su sa obiteljima onih koji, nažalost, nisu”, ističu.

“I ne, nemamo namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim stožerima. Nećemo ih ni uvjeravati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu cijepljeni, jer smo svakodnevno u kontaktima sa tisućama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen. Iskoristit ćemo ovu priliku da zatražimo od odgovornih da nabave cjepivo koje uporno obećavaju i započnu masovno cijepljenje. Također se želimo zahvaliti svim onim građanima koji su sami našli načina da, cijepeći se, povećaju šansu svih nas da se izborimo s pandemijom. Zašto? Zato što je svaki cijepljeni građanin opasnost manje, jer u konačnici svi oni završe na našim kasama, preko puta nas koji ponovo nismo prioritet i nema nas niti u jednom planu nabavke jedinog sredstva za borbu protiv koronavirusa”, dodaje se.

Na kraju vas želimo podsjetiti da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije i dalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima. Jedina šansa za oporavak gospodarstva, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće”, zaključuje se u priopćenju.