Home Društvo Koji su testovi relevantni ako želite putovati izvan BiH?

Koji su testovi relevantni ako želite putovati izvan BiH?

SHARE

S nešto višim temperaturama i prognozama da bi se treći val pandemije trebao smanjivati, građani razmišljaju o putovanjima i organizaciji godišnjih odmora.

Ako žele ući u Europsku uniju, to ne mogu napraviti bez testa, potvrde o cijepljenju ili pak potvrde da su preboljeli koronavirus. Novinari državne televizije BiH provjerili su koje testove treba uraditi i gdje te koji su relevantni za ulazak u druge zemlje.

Na tržištu Bosne i Hercegovine mogu se naći tri vrste testova: PCR, serološki i antigenski. PCR se najčešće koristi za prelazak granice i s njim uglavnom protječe bez problema. Određene zemlje Europske unije, uključujući u Hrvatsku, donijele su odluku da se na njihovo područje odnedavno može ući i s negativnim brzim antigenskim testom, koji je s cijenom između 30 i 50 KM puno povoljniji od PCR testa.

Građani su najviše zbunjeni činjenicom da kućne antigen testove nude i ljekarne, međutim takve testove EU ne priznaje. Na stranici Europske komisije navedeni su modeli i proizvođači certificiranih antigenskih testova pa je preporuka građanima da se u medicinskoj ustanovi raspitaju o kojem je testu riječ i provjere nalazi li se na popisu, javlja BHRT.

Epidemiologinja i v.d. ravnateljice Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda upozorava da u procesu antigenskog testiranja u Bosni i Hercegovini postoji i jedan problem.

Brzi antigenski testovi rade se isključivo na komercijalnoj bazi i nisu uključeni u zdravstveno osiguranje. Rade se u privatnim poliklinikama, ali i na nekim kliničkim centrima. Na pismenu potvrdu čekaju se otprilike dva sata.

Ukoliko ostajete duže od 10 dana test ćete morati napraviti ponovno. Ukoliko je svrha putovanja u Hrvatsku turistička, uz PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da ste preboljeli koronu ili priloženu potvrdu o dva kruga cijepljenja, ukoliko niste EU državljanin i dalje morate imati dokaz o rezervaciji ili vlasništvu nekretnine.