Home Vijesti Andrea Jurić upozorila koje žene ne bi trebale uzimati AstraZenecino cjepivo

Andrea Jurić upozorila koje žene ne bi trebale uzimati AstraZenecino cjepivo

SHARE

Sve žene reproduktivne dobi koje puše, koriste kontracepcijske pilule ili imaju hemofilična oboljenja ne bi trebale uzimati cjepivo AstraZeneca. Također, sve osobe s kroničnim oboljenjima prije cijepljenja moraju obaviti razgovor sa svojim liječnikom kako bi odlučili koje cjepivo primiti, zaključila je dr. Jurić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH i članica Stožera civilne zaštite ŽZH epidemiologinja dr. Andrea Jurić kazala je za Pogled.ba kako su u ZHŽ-u prve tranše od 300 doza Pfizer cjepiva, te dva puta po 400 doza AstraZeneca cjepiva iz COVAX programa već potrošene.

No, kako je kazala, u ZHŽ je jučer pristiglo 680 novih doza AstraZeneca, a očekuje se kako će uskoro dobiti i kinesko cjepivo Sinovac, koja je Republika Turska donirala Bosni i Hercegovini, a koje je odobreno u BiH, piše Dnevni.ba.

Također, za dva tjedna očekuje se i nova tranša Pfizer cjepiva.

– Imamo razloga vjerovati kako ćemo ovaj put dobiti duplo više doza Pfizer cjepiva nego prošli put, kaže dr. Jurić.

– Molimo građane naše županije da telefonski kontaktiraju svoje obiteljske liječnike u nadležnim domovima zdravlja kako bi se prijavili za imunizaciju protiv COVID-19. Svi se mogu prijaviti, bez obzira na dob. Cijepljenje će se provoditi po prioritetnim skupinama, sukladno mišljenju liječnika, kazala je za Pogled.ba dr. Jurić, dodavši kako građani mogu birati kojim cjepivom će se cijepiti i da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi.

No, uputila je i jedno upozorenje.

– Sve žene reproduktivne dobi koje puše, koriste kontracepcijske pilule ili imaju hemofilična oboljenja ne bi trebale uzimati cjepivo AstraZeneca. Također, sve osobe s kroničnim oboljenjima prije cijepljenja moraju obaviti razgovor sa svojim liječnikom kako bi odlučili koje cjepivo primiti, zaključila je dr. Jurić.