Home Vijesti U Grudama pokrenut projekt pomoći starim i nemoćnim osobama: ‘Oni su nama...

U Grudama pokrenut projekt pomoći starim i nemoćnim osobama: ‘Oni su nama sada kao obitelj’

SHARE

‘Osobe koje obilazimo su nama sada kao obitelj. Tako ih doživljavamo, a i oni nas’, kazale su za Pogled.ba Mirjana Sesar, Ivana Šimić, Nada Blekić i Monika Boban – četiri gerontodomaćice koje se brinu za korisnike projekta pomoći starim i nemoćnim osobama, pokrenut u Grudama 24. listopada 2019.

Projekt pod nazivom ‘Program pomoći u kući’ pokrenut je na inicijativu načelnika Općine Grude Ljube Grizelja, i trenutno ima 25 korisnika. Većinom se radi o starijim osobama, ali i osobama s invaliditetom. Gerontodomaćice ih obilaze dva puta tjedno.

Uz četiri gerontodomaćice u projektu su još i dvije socijalne radnice Ljuba Grizelj i Marija Miloš, a glavna kooordinatorica programa je Draženka Prlić.

Ovim programom starijim i usamljenim osobama općina Grude želi podići kvalitetu života.

Pomoć podrazumijeva održavanje higijene prostora, unošenje ogrijeva, nabavka namirnica, plaćanje računa, odlazak s njima liječniku, kupovina lijekova…

– Pripremali smo projekt godinu dana, a ugledali smo se na praksu koja već postoji u Republici Hrvatskoj. U suradnji s mjesnim zajednicama na području općine Grude, kao i župnicima, napravili smo anketu da vidimo koliko bi imali korisnika i jesu li zainteresirani za ovakav vid pomoći. Projekt je odmah zaživio bez problema, kazala je Draženka Prlić, dodajući kako su korisnici prezadovoljni uslugom.