Home Vijesti Članice EU postigle zvanični dogovor o pokretanju Covid putovnice

Članice EU postigle zvanični dogovor o pokretanju Covid putovnice

SHARE

Zemlje članice Europske unije zvanično su se dogovorile u srijedu oko pokretanja Covid putovnica kao koraka ka ponovnom otvaranju turizma ovog ljeta i pregovarat će o detaljima s europskim poslanicima u svibnju, priopćila su dva diplomatska izvora.

 

Certifikati bi omogućili onima koji su cijepljeni, oporavili su se od COVID-19 ili imaju negativan rezultat testiranja na bolest da jednostavnije putuju u EU, gdje su restrikcije na putovanja i kretanja teško naškodile putovanjima i turističkoj industriji duže od godine.

 

Dvadesetsedam država članica EU naglasile su “obvezivanje na okvir koji će biti spreman u ljeto 2021.“, navodi se u dokumentu koji su podržali nacionalni ambasadori, u čiji je uvid došao Reuters.

 

Europski parlament, koji mora odobriti prijedlog da bi stupio na snagu, trebao bi usuglasiti vlastitu poziciju u ovom mjesecu, a početak završnih razgovora među poslanicima, nacionalnim ambasadorima i predstavnicima izvršnog organa bloka očekuje se u svibnju.

 

Članice EU paralelno rade na osiguravanju toga da “neophodna tehnološka rješenja budu uvedena“, navodi se u odluci EU27, tako da bi novi digitalni ili papirni certifikati mogli biti pušteni u promet kada se odobre.

 

Sporazum država članica uključuje odredbe protiv diskriminacije prema onima koji ne mogu li ne žele biti cijepljeni i omogućuje široki obim testova koji dokazuju oporavak.

 

Iako će države članice imati obavezu priznati cjepiva koje je odobrila EU, pojedine zemlje također mogu izdati cerifikate koji se odnose na cijepljenje ruskim cjepivom Sputnik V ili kineskom Sinovac koje su samo odobrene na teritoriji tih zemalja.

 

Ostale članice EU odlučit će hoće li prihvatiti certifikate za cjepiva koje nisu odobrile regulatorne agencije EU.