Home Vijesti Slađan Bevanda: Osobno ću insistirati na najoštrijim mjerama protiv nasilnih policajaca

Slađan Bevanda: Osobno ću insistirati na najoštrijim mjerama protiv nasilnih policajaca

SHARE

Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova Hercegovačko neretvanske županije u intervjuu za Dnevnik.ba govorio je o policijskom nasilju nad građaninom Mostara koje se dogodilo 10. travnja. Istaknuo je kako razumije revolt javnosti te kako se poduzimaju zakonom propisane stegovne mjere, koje uključuju i prekid radnog odnosa, protiv policajaca koji su pretukli mladića. Istaknuo je i kako zbog ovakvih incidenata pada povjerenje građana u policiju te kako je nužno imenovati ravnatelja Uprave policije HNŽ-a kako bi se do kraja mogao provesti stegovni postupak protiv dvojice policajaca koji su pretukli mladića 10. travnja.

Gospodine Bevanda, javnost je s pravom uznemirena zbog nemilih scena policijskog nasilja koje se 10. travnja dogodilo u Mostaru. Što se u ovom trenutku točno zna o incidentu? Što se točno dogodilo?

U ovom trenutku ne mogu puno toga kazati, jer se sve činjenice i okolnosti ovog događaja još uvijek utvrđuju. Od Policijske uprave Mostar smo zatražili i dobili službenu dokumentaciju, u istragu su uključene ustrojbene jedinice Ministarstva, a Županijskom javnom tužiteljstvu je proslijeđeno početno izvješće o događaju. jer smatramo da u ovome svemu ima i elemenata kaznenog djela. Jednostavno rečeno, nema nikakvog opravdanja za ovakve brutalne ispade i prekoračenja ovlasti od strane dva policijska službenika.

Kakve mjere će se poduzeti prema policajcima koji su prekršili ovlasti? U prvom priopćenju za javnost koje je MUP HNŽ-a izdao nakon događaja istaknuto je kako takvim osobama nije mjesto u policiji.

Od strane neposrednog rukovoditelja podnesen je zahtjev za suspenziju dva policijska službenika i oni su odmah udaljeni sa dužnosti. Trenutno se provodi procedura propisana Zakonom o policijskim službenicima u smislu njihove stegovne odgovornosti koja podrazumijeva i najoštriju kaznu – prestanak radnog odnosa, a usporedo s time i u suradnji sa mjerodavnim Tužiteljstvom utvrdit će se i postojanje elemenata za njihovu kaznenu odgovornost. I dalje smatram, kako smo to naveli u prvom priopćenju za javnost, da ovakvom ponašanju i ovakvim nasilnicima nema mjesta u policijskim redovima. Osobno ću se pobrinuti da to tako bude i inzistirati na najoštrijim mjerama.

Tko je u cijeloj priči još odgovoran osim policajaca koji su bili sudionici događaja? Postoje li elementi i Vaše osobne odgovornosti kao ministra?

Istragom će se utvrditi postoji li u zapovjednom lancu još osoba odgovornih za ovakve incidente. Što se tiče moje osobne odgovornosti kao ministra, mogu samo kazati da sam poduzeo sve mjere i ovlasti koje su mi propisane Zakonom o unutarnjim poslovima, kao i trenutno raspoloživim mehanizmima koje mi stoje na raspolaganju. Kao čelna osoba Ministarstva i kao čovjek osjećam se jako neugodno zbog ovog incidenta, tako da ću kao prioritete u svom budućem radu posvetiti razvoju profesionalizma, poštivanju Zakona i Kodeksa policijskih službenika.

Kako komentirate prosvjede građana povodom policijskog nasilja?

Reakcija građana je na neki način očekivana, jer sasvim je jasno da policijska brutalnost, ma gdje se desila, izaziva revolt i zgražanje običnih ljudi. Tome vrlo često svjedočimo i kroz medijske zapise iz drugih država svijeta. U ovim momentima je jako bitno da prevlada razum i da takvi prosvjedi ne prerastu u nasilje.

Pribojavate li se pada povjerenja građana u policiju zbog ovog i sličnih incidenata?

Ovakvi i slični incidenti svakako da imaju posljedicu pada povjerenja građana, ali smatram da odlučnom reakcijom cjelokupnog sustava i eliminiranjem takvih pojava, kao i profesionalnim, zakonitim i etičnim ponašanjem možemo to povjerenje dići na višu razinu.

Kakvo je trenutno stanje u MUP HNŽ-a, u kakvim uvjetima rade policajci?

S aspekta materijalno tehničke opremljenosti stanje je zadovoljavajuće. To uključuje kako opremljenost materijalno tehničkim sredstvima za izvršenje službenih zadaća iz nadležnosti policije (odore, naoružanje i druga osobna službena policijska oprema), tako i opremljenost prijevoznim sredstvima i adekvatna uređenost radnih prostora. Međutim, moram još jednom istaći kronični problem nedostatka  velikog broja policijskih službenika.

Problem s kojim se snage reda u HNŽ-u godinama suočavaju je i činjenica kako nema ravnatelja policije. Zašto? Kakve su posljedice te činjenice?

Pozitivnim zakonodavstvom HNŽ-a uređena je nadležnost ravnatelja policije. Njegovo mjesto čelnog čovjeka u Upravi policije od najviše je važnosti za funkcioniranje policijskog organa naše Županije. Počevši od operativne razine i rukovođenja policijskim organom na dnevnoj razini, pa sve do donošenja strateških odluka o radu Uprave policije, pozicija ravnatelja policije je nezamjenjiva u policijskom organu. Primjerice, poslovi i zadaće nižih zapovjednih pozicije u Upravi policije ispod ravnatelja policije, mogu se privremeno delegirati od strane ravnatelja na druge rukovoditelje iz Uprave policije, naravno i za takve slučajeve postoji jasno propisana procedura, međutim, pozicija ravnatelja policije je jedinstvena i takva, da ju je nemoguće delegirati na drugog policijskog službenika.

Kakve su posljedice toga što nemamo ravnatelja policije? Najbolje pokazuje primjer aktualnog slučaja koji se zbio 10. travnja, gdje imamo situaciju da su policijski službenici A. V. i J. P.  udaljeni iz službe, a da bi se zakonska procedura suspenzije završila do kraja nužna je odluka ravnatelja policije. S tim u vezi, zatražio sam sazivanje žurne sjednice Vlade HNŽ, na kojoj bi se imenovao vršitelj dužnosti ravnatelja policije.

Dnevnik.ba