Home Vijesti Sve više djece u BiH oboljele od koronavirusa, stručnjaci poručuju: Potrebno je...

Sve više djece u BiH oboljele od koronavirusa, stručnjaci poručuju: Potrebno je više testiranja

SHARE

U Bosni i Hercegovini sve je više djece oboljele od koronavirusa. Prema podacima bolnica od početka pandemije hospitalizirano je više stotina najmlađih. Stručnjaci poručuju da je potrebno testiranje većeg broja djece, jer su ona označena kao najbrži preonositelji virusa. Pojavom trećeg vala i kod mlađih osoba počele su se razvijati teže kliničke slike, navodi BHRT.

Koliko je koronavirus opasan i za najmlađe svjedoče majka i kćerka, Sanela i Anida. Sedmogodišnja Anida bila je pozitivna na koronavirus. Posljedice, kaže njena majka, osjeti i danas.

“Otišla sam u wc pošto me bolio stomak, onda sam se pogledala u ogledalo i vidjela da su mi poplavile usne. Otišla sam kod mame, ona mi je izmjerila temperaturu, bila je 40, onda su mi počele jake glavobolje, priča Anida.

“Imala je obostranu upalu pluća, primala je gentamicin deset dana. Poslije 15 dana nije imala više upalu pluća, ali su simptomi i dalje bili tu: nije imala čulo mirisa, imala je glavobolju. I danas kaže kako, kad malo više skače, zaboli je u prsima.”, kaže Sanela Dreca.

Do sada je u Federaciji koronavirusom zaraženo ukupno 947 djece uzrasta do pet godina. U dobi od šest do 15 godina njih oko 3.400 bilo je pozitivno na covid 19, podaci su koje je evidentirao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, najviše oboljelih od koronavirusa je u uzrastu od 15 do 19 godina – njih više od 1.600. No, stručnjaci upozoravaju da je broj znatno veći, budući da se djeca sa lakšim simptomima ne testiraju.