Home Društvo Fra Ivan Marija Đuzel: U drugom razredu počeo sam proklinjati Boga

Fra Ivan Marija Đuzel: U drugom razredu počeo sam proklinjati Boga [video]

SHARE

Dana 26.3., na otvorenom susretu zajednice Nanovo rođeni, svoje životno svjedočanstvo podijelio je fra Ivan Marija Đuzel. Mladi fratar kojeg je Bog pozvao u službu. Zvuči nevjerojatno da bi jedan franjevac mogao živjeti kao demon, ali zaista ovo je svjedočanstvo o milosrdnom Bogu koji ne poziva samo one savršene, nego naprotiv, često i one slomljene, malene, grešne.  On dolazi iz Imotskog iz obitelju u kojoj je samo majka uz sve životne probleme, molila. Nije bilo zajedničke obiteljske molitve, nije bilo zajedničke svete mise, pa ni onog tradiocionalnog odnosa prema Isusu kojim se mnoge obitelji danas opravdavaju. Kako govori bili su jedna kaotična obitelj u kojoj je majka mnogo trpjela zbog oca, a djeca su brzo našla put do poroka.

Prokletstvo ulazi u život

“U drugom sam razredu počeo psovati i proklinjati Boga” svjedoči fra Đuzel.  “Namjerno bi psovao samo da ispadne da sam veći među djecom. To je početak ulaska prokletstva u moj život. Iako sam ministrirao, proklinjao sam i psovao i Boga i svetinje. U petom razredu počeo sam pušiti. U srednjoj školi sam želio što više toga u što kraćem vremenu, droge alkohol, blud.
Najveći problem na kraju je postao alkohol u kojem sam uživao. I dok su drugi počeli pušiti cigarete u srednjoj ja sam već naveliko uživao droge. Bio sam spreman napraviti bilo što da budem prvi među djecom”. Pio je svakodnevno.  Nakon završetka srednje jedan član obitelji doslovno mu je kupio upad na fakultet u Zagrebu jer nije imao ni znanje ni ocjene. Tu je osim što je kupovao ispita upao u kriminalno društvo. Opet droga, kriminal, dilanje. Fakultet nije završio zbog afere Index.

Bog ulazi u život

Vraća se u Imotski i sestra i teta ga vode na duhovnu obnovu kod Zlatka Sudca. Tamo doživljava duboko iskustvo u razmatranju Muke Isusove. Kako sam kaže, “to je bilo nešto posve novo, to što je doživio nije osjetio ni na jednoj drogi do sada.” Odlazi na ispovijed. Iako ne prepoznaje grijehe zanos ga nosi na svete mise gdje proživljava čišćenje. Nakon te duhovne obnove, odlučio je svaki dan 15 minuta biti s Isusom u molitvi. Doživljavao je svašta predivno, ali vrag je , kako kaže tada shvatio da bi ga mogao izgubiti pa je nesvjesno postao još gori. Nakon 15 minuta s Isusom svaki dan, gdje bi bio kao janje otišao bi u svijet i ponašao se, kako kaže, kao demon. I tako svaki dan 3 mjeseca što ga je dovelo do očaja do totalne raskolnosti u duhu, do ponovne duhovne obnove na kojoj se po prvi puta susreo s reakcijama opsjednuća za vrijeme svete mise. Na toj svetoj misi dogodilo se i njegovo oslobođenje i to je bio zadnji dan njegovih poroka. Vratio se kući žedan molitve. Počeo je moliti i po 7 sati dnevno. Nakon desetak dana takve molitve u kojoj je on govorio Isusu satima odluio je zatvoriti oči i pitati Isusa, a što mi ti želiš reći? Na to je čuo jasan glas koji mu kaže: Želim da budeš svećenik. Zatvorio je Bibliju i otišao na spavanje s mišlju: “Nisam poludio da budem svećenik”. Ipak, danas je fratar, poslušajte ovo predivno svjedočanstvo mladog franjevca.