Home Vijesti Crna Gora otvara granice za turiste iz istočne Europe

Crna Gora otvara granice za turiste iz istočne Europe

SHARE

CRNOGORSKE zdravstvene vlasti danas su, nakon što je nastavljen pad broja oboljelih od koronavirusa, donijele odluku o dodatnom ublažavanju epidemioloških mjera i puštanju turista iz istočne Europe u zemlju bez ikakvih uvjeta.

Državljani Rusije, Bjelorusije i Ukrajine od sutra će moći ući u Crnu Goru bez posjedovanja negativnog testa na novi koronavirus ili dokaza o cijepljenju, a isto će vrijediti i za zemlje u regiji.

Putnici iz ostalih država prilikom prelaska crnogorske granice moraju imati negativan PCR-test ili dokaz da su se cijepili drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru.

Vlada Crne Gore očekuje da će, nakon kraha prošlogodišnje turističke sezone, ovog ljeta uspjeti ostvariti oko 600 milijuna eura prihoda, što je razina od 60 posto od najuspješnije turističke sezone, 2019. godine.

Broj aktivnih slučajeva u velikom padu

Crna Gora je za mjesec i pol, uvodeći oštre epidemiološke mjere koje je pratila prilično spora akcija cijepljenja, uspjela smanjiti broj aktivnih slučajeva s oko 10 tisuća na 2753, koliko ih je danas.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija popravlja, crnogorske zdravstvene vlasti ublažile su restriktivne mjere. Međutim, i dalje je na snazi obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima te policijski sat od 23 do 5 ujutro, kao i ograničenje da u ugostiteljskim objektima za jednim stolom mogu sjediti najviše četiri osobe.

Odlukom od petka dopuštena je živa muzika na terasama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Do sada je u toj zemlji cijepljeno oko sedam posto stanovništva, dok je polovina cijepljenih primila dvije doze cjepiva. Trenutno je u Crnoj Gori dostupno jedino cjepivo AstraZeneca, čijih je 24 tisuće doza Crna Gora dobila kroz program Covax.

Do kraja travnja Crna Gora očekuje isporuku 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva kada će prema najavama početi i akcija masovnog cijepljenja, za koju se do sada prijavilo oko 100 tisuća stanovnika Crne Gore.

Europska unija će, kako je objavljeno sredinom tjedna, Crnoj Gori od svibnja do kraja kolovoza donirati 42 tisuće doza cjepiva BioNTech/Pfizer.

Izvor: Index.hr