Home Kultura U spomen civilnim žrtvama napada na Ljubuški 1992. godine

U spomen civilnim žrtvama napada na Ljubuški 1992. godine

SHARE

Vratimo se za trenutak barem u 29. godina unatrag i prisjetimo se ljubuškog svibnja 1992. godine, svibnja u kojem je izvršen napad na civile Ljubuškog.

Bila je nedjelja, 3. svibanj 1992. godine kada je Ljubuški napadnut VBR-ovima (dalekometnim višecijevnim bacačima raketa) JNA, na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, u ovom napadu na civilno stanovništvo život su izgubili naši najmlađi sugrađani brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Odvojimo trenutak u svojim mislima za njihovu vječnost, kažimo njihovim vršnjacima koji danas žive u Ljubuškom kako su bile nevine ove dječje ruke – da se ne zaboravi.

U istom napadu teže su ozlijeđeni Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda, Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Dva dana poslije 5.svibnja raketirani su Grljevići.

U petak 8.svibnja 1992.godine u 11 i 30 sati ponovo napad na centar Ljubuškog sa 8 razornih bombi – prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

11.svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće sa 4 razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15.svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće sa 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12.30 zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm.

Podsjećamo kako su napadi na Ljubuški počeli 9. travnja 1992. godine raketiranjem sela Lipna s dvije “Krmače” avionske bombu od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.