Home Vijesti Danas počinje isplata mirovina u Federaciji BiH

Danas počinje isplata mirovina u Federaciji BiH

SHARE

Isplata travanjskih mirovina za 425.390 umirovljenika u Federaciji BiH počinje danas. Podaci Federalnog zavoda MIO pokazuju da je za isplatu travanjskih mirovina ukupno potrebno oko 195 milijuna KM, te da visina najniže mirovine iznosi 382,18 KM, zajamčene 478,91 KM, a najviše 2.174,48 KM.

Podsjetimo da se shodno Zakonom o MIO isplata mirovina vrši preko Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH od početka prošle godine i u vrhu je isplatnih prioriteta. Zahvaljujući reformi mirovinskog sustava, koju je provela Federalna vlada, redovita mjesečna isplata mirovina postala je neupitna.

Tijekom redovitih sastanaka predstavnika Vlade FBiH, udruženja umirovljenika i Federalnog zavoda MIO istaknuta je važnost potpune primjene novog zakona, te time i značaja održavanja dosad postignute stabilnosti, redovite isplate i visine mirovina. Također je, shodno pokazateljima, na posljednjem sastanku, utvrđeno da nisu bili postignuti zakonski preduvjeti za novo uvećanje iznosa mirovina.

Naime, shodno zakonskim odredbama uvećanje, odnosno usklađivanje mirovina, između ostalog, najvećim dijelom ovisi od kretanja BDP-a u prethodnog godini. I to na način da s rastom BDP-a dolazi do povećanja iznosa mirovina, ali, što je važno, pad BDP-a ne povlači umanjenje mirovina.

Lani je, zbog negativnih posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju, zabilježen pad BDP-a za 4,3 %, čime je zakonski onemogućen rast mirovina u ovoj godini, ali nije došlo ni do smanjenja. Sadašnji podaci, pak, pokazuju da u 2021. godini dolazi do ekonomskog oporavka u Federaciji BiH, a time i rasta BDP-a. Predviđanja iz relevantnih izvora ukazuju da će se ovakav pozitivan trend održati do kraja godine što, prema Zakonu o MIO, omogućava povećanje mirovinau narednoj godini.

Za kraj ovog mjeseca zakazan je novi sastanak na kojem će se analizirati podaci, te razgovarati o narednim koracima i eventualnim promjenama, ali isključivo u skladu sa zakonom. Vlada Federacije BiH podsjeća javnost da je, bez obzira na negativne posljedice pandemije koronavirusa, visina i redovitost isplate mirovina stabilna.

– Upravo smo striktnim pridržavanjem odredbi Zakona o MIO, između ostalog, postigli redovitu isplatu mirovina i svako djelovanje mimo toga, moglo bi dovesti do nestabilnosti u mirovinskom sustavu, što nikome ne ide u korist, a posebno umirovljenicima, napominju iz Vlade FBiH.

Također ističu da će do kraja ovog mjeseca, kada je i zakazan naredni sastanak sa predstavnicima umirovljenika i Zavoda MIO, sagledati sve zakonske mogućnosti te predložiti najbolje rješenje.

– Umirovljenici su dio populacije koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku, i to je neupitna činjenica. Upravo smo to pakazali temljnom i uspješnom reformom mirovinskog sustava u FBiH. Stoga ne smijemo dozvoliti da ishitrenim ili populističkim mjerama ugrozimo stabilnost mirovinskog fonda, kojim smo u prošloj, godini pandemije, osigurali redovitu isplatu mirovina, ali i određeno njihovo povećanje u Federaciji, poručuju iz Vlade FBiH.