Home Zanimljivosti O Klobuku

O Klobuku

SHARE

Klobuk je jedno od najvećih ljubuških sela od 35 naselja i 9 zaseoka, a jedan od njih je i Čuljkove njive. O Klobuku je pisao poznati franjevac u Klobučkoj monografiji fra. Dr.sc. Robert Jolić koji je rekao da su Čuljci starosjedilački rod pored roda Vukojević i svi potiču sa Klobučkog brda. Klobuk je posebno zanimljiv, no posebno izdvajam zaseok Čuljkove njive.

U ovom mjestašcu kao da je vrijeme stalo. Njezini žitelji rade isto kao i prije 70 ili 100 godina, kada su obuhvaćali cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju: od vinogradarstva, voćarstva, povrtlarstva, cvjećarstva ili stočarstva. Tu možete kušati ponajbolje vino od blatine ili žilavke ili pak od nekih nepoznatih sorti. Isto tako trebam istaknuti izvanredno maslinovo ulje, suhe smokve, med, povrće iz plastenika, lubenice, kozji sir , voće, duhan…

Zaseok obuhvaća desetak obitelji, uglavnom su tu prezimena Čuljak ili Međugorac.

Zbog zaokupljenosti svakodnevnim radom u polju ili u plastenicima tu nema rasprava o korona virusu, gledanja TV serija ili dangubljenja nego prije rada krene jutarnja molitva i tako u podne ili navečer. Svi su aktivni u vjerničkom životu, a posebno ističem darežljivost njenih ljudi kao i svih zaseoka Klobuka. Moglo bi se slobodno reći da su Čuljkove njive brend Klobuka, a Klobuk brend Ljubuškog i šire.