Home Politika Milanović i Plenković o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH

Milanović i Plenković o ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH

SHARE

Hrvatska je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, u sklopu dvosatne rasprave o Zapadnom Balkanu, još jedanput istaknula važnost ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH.

Iako im je stajalište jedinstveno kad je riječ o eliminaciji bilo koje vrste diskriminacije u izbornom procesu BiH, predsjednik Republike smatra da treba inzistirati na promjenama, dok premijer misli da to treba biti konsenzus stranaka u BiH.

– Treba raditi permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU to može i mora se poštovati Dayton, samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići. To je interes RH, ja ga tako vidim i to je sigurno interes Hrvata u BiH, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik RH.

– Mislim da je prija svega na institucijama i političkim strankama u BiH da o toj temi postignu konsenzus. To nije rješenje koje će se moći nametnuti od bilo koga iz vana. Svi oni koji žele dobro BiH, a mi sigurno želimo, smatraju da se ta vrsta odgovornosti u četvrtom desetljeću slobode može dogoditi i u BiH, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Izvor:Pogled.ba