Home Tech Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

Sveučilište u Mostaru uključilo se u projekt Elements of AI

SHARE

Sveučilište u Mostaru pridružilo se znanstvenim i obrazovnim institucijama koje podržavaju online tečaj o osnovama umjetne inteligencije – Elements of AI. Drugo najveće sveučilište i jedino na hrvatskom jeziku u BiH prepoznalo je značaj umjetne inteligencije te svoje studente poziva na educiranje o sve važnijoj tehnologiji.

Elements of AI izrazito je popularan u Hrvatskoj gdje već bilježi preko 24 tisuće polaznika, a podrška Sveučilišta u Mostaru tečaj će dodatno pozicionirati i na regionalnoj razini.

Nakon zagrebačkog, Sveučilište u Mostaru postala je druga znanstvena institucija koja je podržala Elements of AI. „Cilj nam je približiti umjetnu inteligenciju što većem broju učenika i studenata.

Voljeli bismo što više ljudi potaknuti da razmišljaju što je umjetna inteligencija, koje su joj mogućnosti te koliko može doprinijeti kvaliteti života. Online tečajevi su spoj teorije i prakse. Hvala udruzi CroAI na suradnji i plan nam je sljedeće godine napraviti suradnju sa Sveučilištem u Helsinkiju koje je i pokretač ove ideje. Cilj je da certifikat na kraju tečaja ima ECTS vrijednost na Sveučilištu u Mostaru“, istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru.

Podrška popularizaciji edukacije umjetne inteligencije stiže sa svih strana, a otkako je hrvatska verzija tečaja predstavljena krajem studenog prošle godine, više od 70 kompanija i organizacija odmah je prepoznalo značaj ove teme i motiviralo svoje zaposlenike i članove da se priključe. Elements of AI 2019. godine razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a danas je dostupan u svim zemljama članicama Europske unije.

U Hrvatskoj je nositelj projekta Udruga CroAI, a popularizaciju osnova umjetne inteligencije podržao je partner projekta Sveučilište u Zagrebu, kao i Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Finske te istaknuti članovi akademske i poslovne zajednice.

„Izrazito nam je drago da je naša inicijativa popularizacije osnova umjetne inteligencije prepoznata i sa strane Sveučilišta u Mostaru, kojim ovim putem zahvaljujem na podršci, vjerujem da ćemo zajedničkim snagama dodatno pozicionirati temu umjetne inteligencije u cijeloj regiji. Elements of AI prepoznale su brojne kompanije iz različitih industrija koje su se uključile u naš AI Challenge. Upisivanje i završavanje ovog tečaja ukazuje na ambicioznost kandidata pri zapošljavanju, zbog čega se nadamo da će to prepoznati i studenti“, dodaje Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI.

Elements of AI u potpunosti je besplatan i prilagođen na hrvatski jezik. Edukacija se sastoji od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njezino završavanje u prosjeku je potrebno 25 sati.

Svi polaznici po završetku edukacije dobivaju AI certifikat, a za savladavanje tečaja nije potrebno predznanje u području programiranja.

IZVOR: Vrisak.info