Home Gospodarstvo CCI: Mladi poduzetnici u Širokom Brijegu susreću se s brojnim preprekama

CCI: Mladi poduzetnici u Širokom Brijegu susreću se s brojnim preprekama

SHARE
Mladim poduzetnicima u Širokom Brijegu nedostaju prostorni, tehnički, savjetodavni i financijski oblici pomoći koji su im potrebni da bi ostvarili uspješan poduzetnički poduhvat. Onima koji su započeli svoj biznis, nedostaje podrška u jačanju njihove kompanije i doprinos stabilnosti biznisa, a onima koji ga tek žele pokrenuti, nedostaju informacije, edukacija i novac.

Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizirali u Širokom Brijegu okrugli stol na temu “Poticaji za gospodarstvo – garancija razvoja Širokog Brijega” s posebnim osvrtom na razvoj poduzetništva mladih kao neiskorištenog potencijala Širokog Brijega. Sudjelovanje na okruglom stolu su uzeli predstavnici/e Grada Široki Brijeg, gradonačelnik Miro Kraljević, Andrija Kraljević iz Službe za ekonomski razvoj, Antonija Banožić, vijećnica Gradskog vijeća i Ivan Zovko, predsjednik Povjerenstva za mlade Gradskog vijeća. Sudionici okruglog stola su bili i Josipa Marić i Iva Ivanković ispred modne kuće “Pavone”, Blago Vican ispred Razvojne agencije “Herag” i Ivan Jurilj, direktor Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Sudionici okruglog stola su istaknuli da mladi poduzetnici mogu promijeniti način na koji se živi i posluje te da se pomoću njihovih inovacija se poboljšati životni standard, ali isto tako i da je primjetno da se mladi često susreću s preprekama, promjenama i izazovima prilikom ulaska u poslovni svijet.

Mi ćemo ući duboko u problematiku i mladima dati nadu, a da to ne bi bila prazna priča treba stvarati uvjete i za cjelokupno društvo i gospodarstvo, a tu će mladi dati svoj doprinos. Današnji mladi imaju početne pozicije puno bolje, ali treba pomoći onima koji nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve i planove, izjavio je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.

Vijećnica Antonija Banožić je na okruglom stolu iznijela podatak da 67 % mladih imaju bojazan od pokretanja vlastitog biznisa zbog politike i komplicirane administracije te je istaknula da se mora kreirati sigurnije okruženje za mlade poduzetnike u kojem bi oni bili spremniji za pokretanje vlastitog biznisa.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva trebali bi biti prioriteti Grada Širokog Brijega. To možemo učiniti pružanjem podrške mladima u administrativnom dijelu, osnivanjem proračuna za start-up projekte, poticanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ukidanjem poreza na tvrtku, rekla je Antonija Banožić, vijećnica Gradskog Vijeća.

Josipa Marić koja je pokrenula vlastiti biznis, modnu kuću “Pavone” koja trenutno zapošljava pet osoba je rekla da se mala poduzeća susreću s problemima i pri osnivanju, ali i za vrijeme poslovanja. Kao jedan od trenutnih problema je navela otežan pristup u raspisanim natječajima jer se oni raspisuju samo za velika poduzeća.

Poseban problem kod malih poduzetnika je nedovoljna pomoć u pristupu informacijama i neuređen sustav. Mladi poduzetnici često ne znaju koje namete moraju platiti i u kojem razdoblju, a i kada ih platimo oni ne budu rasknjiženi, te ponovno imamo problem. Također, postojanje jednog inkubatora ili središnjeg ureda bi bila jedna odlična stvar. Tu bi se mladi poduzetnici mogli informirati o tehničkoj podršci, o mogućnostima koje imamo i gdje bi nas poticali na neke fondove, istaknula je Josipa Marić.

Sudionici okruglog stola su istaknuli i da je jedan od problema s poduzetništvom mladih i neprilagođenost obrazovnog sustava za potrebe suvremenog tržišta, te da bi rješenja ovog problema trebao biti jedan od dugoročnih ciljeva.

Ivan Jurilj iz Ureda za europske integracije ističe da je mlade potrebno najprije informirati o mogućnostima, potom ih educirati, pa tek onda i financijski podržati.

Treba se kreirati ambijent u kojem će mladi imati osjećaj da se mogu osloniti na neki sustav, ističe Jurilj.

Smatram da je najbitnija stvar koju možemo napraviti je da obrazovanje mladih okrenemo prema aktualnim potrebama tržišta, kako visoko obrazovanje, tako i srednjoškolsko, rekao je Ivan Zovko, predsjednik Povjerenstva za mlade GV Širokog Brijega.

Iskustva europskih zemalja pokazuju da je mladim poduzetnicima moguće pomoći namjenski napravljenim programima ili institucijama koje potiču poduzetništvo mladih osoba. To je pomoć kroz start-up projekte i start-up inkubatori koji podrazumijevaju poseban prostor namijenjen upravo njima. Grad bi mogao osigurati troškove registracije tvrtke, računovodstvene usluge, dio ili u cijelosti troškove zakupnine poslovnog prostora u prvoj godini obavljanja djelatnosti, te dio ili u cijelosti trošak zdravstvenog i mirovinskog osiguranja u prvoj godini obavljanja djelatnosti.

Iz Centara civilnih inicijativa ističu da će izneseni argumenti i doneseni zaključci s okruglog stola poslužiti kao osnova za kreiranje građanske inicijative koja će u idućem razdoblju biti upućena nadležnim tijelima gradske uprave, priopćeno je.

IZVOR: Jabuka.tv