Home Kultura Muslimani obilježavaju veliki blagdan – Ramazanski bajram

Muslimani obilježavaju veliki blagdan – Ramazanski bajram

SHARE

Muslimani danas obilježavaju jedan od najznačajnijih blagdana – Ramazanski bajram. Obilježava se nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka.

Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post – cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Prvog, od tri dana blagdana, u džamijama se klanja Bajram-namaz. Ovog Bajrama početak namaza je u 6:02 sati, a centralna svečanost je tradicionalno u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje bajramsku hutbu kazuje poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze. Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, najčešće ne prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.

Ovo je drugi Ramazanski bajram koji se obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, što znatno onemogućava posjete porodici i prijateljima.

Sa željom i nadom da će već sljedeći Ramazanski bajram biti obilježen na način kako je to bilo prije pandemije,  svim čitateljima islamske vjeroispovijesti čestitamo Bajram – Bajram Šerif Mubarek Olsun.