Home Gospodarstvo Trgovački lanac Bingo lani ostvario najveće prihode u Federaciji BiH

Trgovački lanac Bingo lani ostvario najveće prihode u Federaciji BiH

SHARE
Prema analizi bonitetne agencije LRC, prvi podaci o poslovanju kompanija u Federaciji BiH u 2020. godini pokazuju pad prihoda, broja zaposlenih i izvoza.

Prošle godine, koju je obilježila pandemija koronavirusa, prihodi kompanija iznosili su 45 milijardi KM, što je 10% manje u odnosu na 2019., javlja portal Poslovne novine.

Ukupan izvoz kompanija iz FBiH iznosio je 6,7 milijardi KM i manji je za 12% u odnosu na godinu ranije. I broj zaposlenih je u padu za 4%. Prošle godine u kompanijama s područja FBiH, koje su predale završne račune za 2020., radilo je 350.889 radnika.

Tako je 10 najvećih kompanija prema visini prihoda lani zabilježilo pad prihoda od 0,1% do čak 35%. Na prvom mjestu popisa nalazi se trgovački lanac Bingo, sa sjedištem u Tuzli. Bingo je prošle godine prihodovao 1,2 milijarde KM, što je 2,4% manje nego u 2019.

Najveći pad prihoda bilježi trgovac naftom i naftnim derivatima Holdina (35%), te je na trećem mjestu. Ta kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 852,5 milijuna KM.

Drugo mjesto na popisu zauzela je JP Elektroprivreda BiH, s prihodom od 1,04 milijarde KM.

Od kompanija koje su ušle među deset najvećih prema prihodima tu su još i ArcelorMittal, Boreas, BH Telecom, Hifa Oil, G-Petrol, Philip Morris BH i Petrol BH Oil Company.

IZVOR: Jabuka.tv