Home Vijesti Herceg zatražio ublažavanje mjera u HNŽ-u i poslao apel višim razinama vlasti

Herceg zatražio ublažavanje mjera u HNŽ-u i poslao apel višim razinama vlasti

SHARE
Ponukan osjetnim padom broja novooboljelih i hospitaliziranih Covid pacijenata u HNŽ-u odnosno trendom stabiliziranja epidemiološkog stanja, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg zatražio je u petak od Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a da žurno razmotre i Vladi predložite donošenje novih, ublaženih mjera.

Osobito ističem restriktivne mjere ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i organiziranja glazbe uživo u ugostiteljskim objektima, na javnim okupljanjima i svečanostima. Držim kako je, s obzirom na trenutačno epidemiološko stanje, a promišljajući potrebu postupnog normaliziranja života i olakšavanja rada poslovnih subjekata u HNŽ-u koji trpe značajne posljedice pandemije koronavirusa i kontinuirano se obraćaju Vladi s različitim prijedlozima i zahtjevima, potrebno razmotriti što žurnije donošenje novih mjera, napisao je Herceg u dopisu Kriznom stožeru i ZJZ-u HNŽ-a.

Ističući kako, zbog drugačijeg načina rada ugostiteljskih objekata i ukidanja ograničenja kretanja, značajan broj žitelja HNŽ-a odlazi u susjednu ŽZH što, također, može ugroziti trenutačnu povoljnu epidemiološku situaciju u HNŽ-u, treba žurno prilagoditi protuepidemijske mjere novom, poboljšanom stanju na terenu.

Koristim prigodu ponoviti moj nedavni javni poziv i višim razinama vlasti da mora doći do neodgodivog ublažavanja režima prelaska državne granice, kako bismo spasili turistički sektor i ovogodišnju sezonu. Turizam je strateški važna grana gospodarstva u HNŽ-u i za nju je vezana egzistencija velikoga broja ljudi. Na istom tragu, želeći potaknuti oporavak gospodarstva, ali i našim žiteljima omogućiti konačno normaliziranje života, od Vlade FBiH, Federalnog kriznog stožera i Federalnog ZJZ očekujem da, u skladu s očitim poboljšanjem epidemiološke situacije, donesu nove mjere i preporuke i dopuste okupljanje i većeg broja ljudi na otvorenom.

Tu poglavito mislim na različite kulturne, umjetničke, športske i slične događaje. Postojeća ograničenja ugrožavaju čitav niz gospodarskih grana, ali i stvaraju dodatni psihološki pritisak na ionako opterećen narod. Naravno, trebamo ostati na oprezu, ali i određene zabrane, kada govorimo o eventima na otvorenom, prilagoditi novom stanju i lokaciji odnosno veličini prostora na kojem se organiziraju, onako kako na tom rade i zemlje okruženja, poručio je u izjavi za Fenu Nevenko Herceg.

IZVOR: Jabuka.tv