Home Vijesti U Omišu spriječena velika tragedija: Gruđanin s kolegom brzom reakcijom spasio živote...

U Omišu spriječena velika tragedija: Gruđanin s kolegom brzom reakcijom spasio živote stanara

SHARE
U ponedjeljak 10. svibnja oko 11:40 sati, u Omišu na adresi Četvrt Žarka Dražojevića 80-godišnjakinja je izazvala požar u stubištu stambene zgrade. Ona je stavila plinsku bocu ispred vrata jednog od stanova i otvorila ventil plinske boce te plin koji je počeo curiti potpalila šibicama.

Junaci Ivan Vukoja (grudsko podrijetlo) i Marko Žeravica, policijski su službenici policijske postaje Omiš koji su prvi pristupili mjestu događaja. Oni su pomogli evakuirati stanare zgrade, ali i stišati vatrenu stihiju do dolaska vatrogasaca, piše Dalmacijadanas.hr.

U nastavku pročitajte razgovor s herojima koji su spasili živote stanara ove zgrade, ali i pomogli u gašenju vatre do dolaska vatrogasaca.

Kako ste dobili informaciju o požaru?
Šef smjene dojavio je da je zgrada u Četvrti Žarka Dražojevića u dimu. Mi smo bili najbliža ophodnja. Na mjesto događaja došli smo kroz minutu, dvije minute.

Dvadesetsedmogodišnji Vukoja bio je vozač, a dvadesetpetogodišnji Žeravica suvozač u vozilu. Nakon što su došli na adresu, Žeravica se uputio direktno u zgradu, a uskoro mu se pridružio i Vukoja.

Kako je sve izgledalo kada ste došli pred zgradu i kako ste postupili pri ulasku?

Ispred grade smo zatekli tridesetak građana i gusti crni dim koji izbija s balkona na šestom katu. Inače sam šest godina dobrovoljni vatrogasac, trenutno član u DVD Žrnovnica, stoga mi ovo nije bila strana situacija.Ulaskom u zgradu, kolega i ja kucali smo na vrata stanara jer većina još nije napustila stanove. Obavještavali smo ih da je potrebno da napuste zgradu zbog opasne situacije. Ali, neki od stanara krenuli su liftom pa smo ih morali zaustaviti jer je postojala mogućnost da nestane električne energije, a tada može nastupiti gušenje dimom. Na šestom katu sam zatekao bocu plina iz koje je išla vatra 3 do 4 metra u visinu. Na podestu između petog i šestog kata nalazio se protupožarni aparat. Nogom sam razbio staklo, uzeo aparat i pristupio gašenju vatre. Stan je bio zahvaćen vatrom.

Jeste li odmah shvatili koliko je opasna situacija?

Kad smo došli vidjeli smo samo dim iz stana. Nismo mogli pretpostaviti da se radi o plamenu iz plinske boce i da je to uzrok požara.

Koliko je trajala sama evakuacija i gašenje požara?

Evakuacija je trajala šest do sedam minuta. Odmah nakon našeg dolaska, došao je i zapovjednik DVD Omiš sa zapovjednim vozilom. On nam se pridružio u evakuaciji stanara, jer on nema vatrogasnu opremu u zapovjednom vozilu. Prvo vatrogasno vozilo je stiglo nakon pet minuta.

Sad, s odmakom od nekoliko dana, kad razmislite – biste li jednako postupili? O čemu ste razmišljali u tim trenucima?

Postupili bismo isto. Mislimo da bi svaki naš kolega postupio isto kao i mi jer nam je to u opisu posla. U tim trenucima razmišljali smo samo kako izvući ljude te ako je moguće spasiti imovinu.

Zaista se mogla dogoditi tragedija. Kako su stanari reagirali?

Razgovarali smo sa stanarima ispred zgrade, svi su bili susretljivi i zadovoljni jer nije došlo do eksplozije boce.

Nakon što je požar ugašen nastupa osiguranje mjesta događaja. Žeravica je ostao u zgradi, i onemogućavao stanarima da ulaze u stanove dok se ne obavi očevid. Vukoja je bio ispred zgrade te je osiguravao plinsku bocu, koju su vatrogasci iznijeli ispred.

Omiški policajci i vatrogasci odradili su odličnu zajedničku koordinaciju te tako spasili ljudske živote, ali i imovinu.

IZVOR: Jabuka.tv